KL SNC Banner top 1000x102px

KL SNC Banner side 450x1017px 004

KL SNC Banner side 450x1017px 004

Prieskum: Najviac nepotrebných výdavkov smeruje na nákup potravín

Sedemdesiat percent Slovákov priznáva, že zbytočne míňajú peniaze na veci a služby, ktoré nepotrebujú. Približne polovici z ich sa takéto zbytočné náklady darí aspoň čiastočne obmedzovať, pätina ľudí sa však o to snaží márne.

 

uspory v

 

Pravdepodobne každý z nás už minul peniaze za niečo, čo prakticky vôbec nepotreboval. Keď sa na to pozrieme z dlhodobého hľadiska, zbytočne míňa nejakú časť zo svojich peňazí väčšina ľudí. Až sedemdesiat percent Slovákov sa v prieskume priznalo, že míňajú peniaze na veci a služby, ktoré nepotrebujú. Približne polovici z nich sa takéto nepotrebné životné náklady darí v nejakej miere obmedzovať. Pätina opýtaných však priznala, že sa o to snažia márne.


„Tri percentá Slovákov si uvedomujú, že majú zbytočné výdavky, no nevadí im to a ani sa ich preto nechystajú zredukovať. Na druhej strane treba povedať, že ide o prirodzenú vlastnosť, keď si chcú ľudia takto urobiť radosť a potešiť sa napríklad novým mobilom, luxusnou kabelkou, parfumom alebo najnovším modelom lyží. Samozrejme, mali by prihliadať na svoje finančné možnosti a zbytočne sa príliš nezadlžovať,“ hovorí Miroslav Zborovský, manažér zákazníckej spokojnosti spoločnosti Home Credit.


Vyhodené peniaze na alkohol


Najviac nepotrebných výdavkov smeruje na nákup potravín a nealkoholických nápojov, je to spolu až 43 percent prípadov. Približne tretina ľudí potom uvádza alkohol a tabak a štvrtina si uvedomuje zbytočné výdavky na dopravu a cestovanie. Nasledujú oblečenie a obuv, potom náklady na bývanie a energie, drogériu, ďalej na voľnočasové aktivity a taktiež na elektroniku a spotrebný tovar. Najmenej ľudia spomínajú zbytočné výdavky na zdravie, sú to len 4 percentá.


„Je zaujímavé, ako rozdielne vnímajú svoje nepotrebné náklady muži a ženy. Tak napríklad v prípade drogérie a kozmetiky sa priznáva k zbytočným výdavkom len necelých 9 percent mužov, u žien je to už 22 percent. Podobne je to aj s oblečením a obuvou, kde zbytočne míňa peniaze11 percent mužov, no u žien je to až trojnásobok,“ dopĺňa M. Zborovský.


Túžba ušetriť


Štyria z desiatich ľudí to vidia tak, že po zredukovaní zbytočných výdavkov by mesačne dokázali z rodinnej kasy ušetriť do 50 €. Ďalšia tretina to odhadla na sumu od 50 do 100 € a takmer štvrtina by vedela takto usporiť aj viac ako stovku.
Kde sa Slováci najviac reálne snažia ušetriť? V prieskume najčastejšie uvádzali alkohol a tabak (39 %) a následne oblečenie a obuv (33 %). Potom sú to výdavky na cestovanie a dovolenky, ďalej na bývanie a energie a až potom sú to ušetrené peniaze na nákup potravín a nealkoholických nápojov. Na zdraví sa snaží ušetriť len jeden zo sto Slovákov.


* Prieskum realizovala od 17. 9. do 21.9. 2018 agentúra STEM/MARK metódou CAWI, na reprezentatívnej vzorke slovenskej populácie 506 respondentov, vo veku 18 – 60 rokov.


Pripravil: dk
Zdroj: Home Credit
Ilustračné foto: Shutterstock.com

Video

Víťazom Visa Slovak Top Shop 2023 je čokoládovňa Lyra

Retail Podcast

Tomáš Török, BizBuilders: Čo musí urobiť online obchodník pre svoj rast?
Otvoriť na novej karte

RETAIL SLOVNÍK

retail slovnik bannerLexikón najpoužívanejších odborných pojmov a skratiek v oblasti retailu

PARTNERSKÉ MÉDIÁ

 

Retail News CZ

 

Packaging Herald

banner KW

 

www.zahradnymagazin.sk