Stali sa z nás milovníci grilovania

grilovanie 2017Vyplynulo to aj z aktuálneho prieskumu spoločnosti Weber Stephen. Práve v roku 1952 jej zakladateľ George Stephen vyrobil prvý kotlový gril z bóje. Slováci nadšene nielen grilujú, ale aj nakupujú grily. Táto kategória v porovnaní s predošlým rokom zaznamenala nárast o takmer 20%, 37% ďalších nadšencov grilovania si záhradný gril plánuje v tomto roku kúpiť.


Niekoľkokrát za mesiac griluje podľa tohto prieskumu viac ako tretina Slovákov a pravidelne počas víkendov v letných mesiacov šestina. V Európe sú obľúbené najmä grily na drevené uhlie (81%), nasledujú elektrické grily (19%) a následne grily na plyn (10%). Práve kategória plynových grilov zaznamenala najsilnejšie rastúci trend – v Európe to bolo až o 34%. Na Slovensku to bol nárast o 27%, pri griloch na drevné uhlie o 26% a elektrických o 6%. Keď sa už rozhodne Slovák kúpiť gril, vydá sa do hobby centra či supermarketu (60%), nepohrdne ani internetovými nákupmi. Do špecializovaných predajní si cestu za grilmi naplánuje 10% grilujúcich Slovákov.

 

Žiadaná jednoduchá údržba 

 

Určite nie. Na grile oceňuje našinec predovšetkým jeho praktickosť, cenu, veľkosť grilovacej plochy, ale aj jednoduchú údržbu a čistenie. Už nesiaha po čistiacich prostriedkoch na všetko, ale vie, že gril najlepšie ochráni čističom laku na smaltované a nerez rošty, ktorý dokáže striekať sprej vo všetkých polohách, aj „dolu hlavou“ a tiež to, že gril si zaslúži svoj obal, ktorý ho ochráni proti vode a špine, ktorý sa ale nemusí prať, ale sa len vypráši. Siaha aj po hubkách z pevných dutých vlákien s vynikajúcou absorpciou, ktoré sú najrýchlejšími pomocníkmi na čistenie, navyše majú ergonomické uchopenie. Vie aj to, že nepriľnavý olej na naolejovanie roštu nemá vplyv na chuť pokrmu, ale práve vďaka nemu sa nám jedlo nepripáli o gril.

 

Predaj príslušenstva


Zrejme aj práve preto predaj príslušenstva na gril – od obalov, náradia na grilovanie, cez tácky, rukavice, steakové či wok príbory až po mlynčeky na korenie a soľ - zaznamenal podľa prieskumu nárast a to o viac než tretinu. Nie sme žiadni grilovací suchári, ale vieme oceniť a radi aj skúšame rozmanité možnosti prípravy pokrmov na grile, no o svoj gril sa aj patrične staráme.

 

Zber inšpirácií


Ani tu sa nezaprie typická vlastnosť Slovákov – všetko viem najlepšie, pretože až 71% našincov pripravuje recepty na grile podľa vlastnej skúsenosti, 51% na základe odporúčania priateľov, 44% sa nechá inšpirovať internetom, 21% receptmi z novín a časopisov, rovnaké percento siahne po kuchárskych knihách venovaných špeciálne príprave na grile a 18% ponukou z obchodov.


Čoraz viac sa však nechávame inšpirovať profesionálmi a tak sa stali obľúbené špecializované kurzy zamerané na inovatívne grilovanie. Medzi firmami zase vzrastá záujem o promo grilovanie a catering s kompletným menu (od predjedla, polievky, hlavného jedla až po dezert) z grilu.

 

Pripravil: dk
Zdroj a foto: Weber Stephen, redakcia