Nové bezlaktózové jogurty od Hollandie
Česká mliekareň Hollandia uvádza bezlaktózové jogurty, ktoré sú ľahšie stráviteľné, obsahujú BiFi baktérie a nemajú žiadne umelé arómy, farbivá a ani konzervanty.
Aktuálne sú v ponuke tejto značky krémové bezlaktózové jogurty v bielej verzii a v dvoch príchutiach – jahoda a čučoriedka.
Laktózová intolerancia postihuje približne 10-20% populácie. Ide o zníženú schopnosť tráviť mliečny cukor. Na vine je nedostatok enzýmu nazývaného laktáza, ktorý dokáže laktózu rozštiepiť na dva jednoduché cukry. Neznášanlivosť laktózy sa prejavuje napríklad nadúvaním, plynatosťou, kŕčmi, hnačkou, zvracaním a pod.
Ako dochádza k úprave obsahu mliečneho cukru - laktózy? Pomocou špeciálne vyvinutého enzýmu. Ten dokáže počas procesu fermentácie rozložiť zle stráviteľnú laktózu na ľahko stráviteľnú glukózu a galaktózu. Pokiaľ by ste však vyskúšali dva jogurty, kedy jeden z nich bude bez laktózy a druhý s ňou, nedokážete určiť, ktorý je ktorý.
Zdroj: Hollandia