KL SNC Banner top 1000x102px

KL SNC Banner side 450x1017px 004

KL SNC Banner side 450x1017px 004

LESY SR otvorili predajňu s ponukou diviny a vlastných výrobkov

Hoci primárnym poslaním štátneho podniku LESY Slovenskej republiky je spravovanie lesného majetku vo vlastníctve štátu, okrem toho zabezpečuje aj niekoľko aktivít mimo lesohospodárskej činnosti.

 

lesy predajna 

S niektorými z nich sa je možné zoznámiť v budove generálneho riaditeľstva v centre Banskej Bystrice. LESY SR tu po rozsiahlej rekonštrukcii otvorili moderné predajné miesto spojené s lesnou informačnou kanceláriou.


Produkty z lesa


V novootvorenej predajni si je možné zakúpiť celú škálu výrobkov z produkcie štátneho podniku. K dispozícii sú vlastné mäsové výrobky z diviny uvádzané pod značkou Lesnícke pochúťky, mrazené mäso z diviny, mrazené ryby, vlastné akostné odrodové vína, 100 % sušená šípková dužina, sušené lesné ovocné plody, ale aj lesnícke publikácie, spoločenské hry, turistické mapy a suveníry.


„Chceli sme vytvoriť priestor, v ktorom by návštevníci našli informácie no našej činnosti, a tiež si mohli zakúpiť naše výrobky. V priestore predajne, tvorenom prírodnými materiálmi, zákazník nájde sušené lesné plody, med, divinu, ryby či víno z našej vlastnej produkcie v Topoľčiankach. Mimoriadne hrdí sme na vlastnú produkciu exkluzívnych mäsových výrobkoch z diviny pod názvom Lesnícke pochúťky,“ vysvetlil Marian Staník, generálny riaditeľ LESY SR.


Návrat k tradícii


Mäsové výrobky zo série Lesnícke pochúťky sú zaujímavé tým, že majú najvyšší podiel diviny na slovenskom trhu. Divina nepochádza z fariem, ale predovšetkým z vlastných režijných poľovných revírov, ktoré sú v užívaní LESOV SR. Mäso je spracovávané na Odštepnom závode Topoľčianky, ktorý je pod stálym veterinárnym dohľadom. Mäsové výrobky neobsahujú alergény ani geneticky modifikované organizmy. Podiel diviny (mäsa z jelenej zveri) na zložení výrobku je pri klobáse a saláme 70 %, pri šunke až 85 %. Klobása a saláma sú balené v jedlom prírodnom čreve, čím sú šetrné k životnému prostrediu.


„Divina bola po tisícročia neoddeliteľnou súčasťou kuchyne územia Slovenska. V súčasnosti ju však v obchodoch príliš nedostať. Našim cieľom je prinavrátiť ju slovenským spotrebiteľom. Slovenská divina zo slovenských lesov má výbornú kvalitu, je chovaná v prírode a máme jej dostatok,“ povedala Gabriela Matečná, podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.


Prínosy diviny


Divina je vo všeobecnosti považovaná za ekologickú potravinu najvyššej kvality. Typický je pre ňu vysoký obsah nenasýtených omega-3 mastných kyselín a minerálnych látok. Má nízky obsah tuku a cholesterolu, pretože voľne žijúca zver má dostatok pohybu a potravy v čistom prírodnom prostredí. Je charakteristická tmavšou farbou, špecifickou chuťou a ľahkou stráviteľnosťou.


LESY SR prevádzkujú Zariadenie na spracovanie diviny, ktoré spracováva divinu z voľne žijúcej raticovej zveri, ulovenú v poľovných revíroch celého Slovenska. Zariadenie spĺňa náročné technologické a hygienické normy a už od roku 2003 vlastní povolenie na vývoz svojich výrobkov do členských štátov EÚ. Používaná technológia spracovania umožňuje vyrábať mrazenú divinu s 24-mesačnou dobou minimálnej trvanlivosti.


Ponuka vín


Záujemcovia si budú môcť v novootvorenej predajni v Banskej Bystrici zakúpiť vákuovo balené mrazené mäso z jeleňa, srnca, daniela, muflóna alebo diviaka v kuchynskom balení s hmotnosťou od 0,75 do 1,50 kg.


Vína z produkcie LESOV SR získalo viacero ocenení na rôznych vinárskych súťažiach. Vlastná podniková vinica je situovaná vo vinohradníckej obci Topoľčianky, ktorá patrí do Zlatomoraveckého vinohradníckeho rajónu a Nitrianskej vinohradníckej oblasti. Vinohrad s produkčnou plochou 3 ha sa nachádza v nadmorskej výške 330 m n. m. a tvorí ho viac ako 10 000 koreňov viniča.


LESY SR vyrábajú niekoľko druhov slovenského akostného odrodového vína s chráneným označeným pôvodu: Rizling rýnsky (biele suché), Rulandské biele (biele polosladké), Chardonnay (biele suché), Veltlínske zelené (biele suché), Cabernet sauvignon (ružové polosladké), Cabernet sauvignon (červené suché), Alibernet (červené suché) a Alibernet (Barrique), ktoré budú na predaj aj v novootvorenej predajni.

 


Spracovanie šípok


Sušené lesné ovocné plody a 100 % sušenú šípkovú dužinu na prípravu omáčok alebo džemov produkuje špecializovaný závod LESOV SR Semenoles sídliaci v Liptovskom Hrádku. Plody šípok sa tu v špeciálnych zariadeniach podrvia a následne sa sušia pri teplote 40°C, ktorá im umožňuje zachovať si pôvodný obsah živín a vitamínu C.
Na zbere čerstvých šípkových plodov sa v roku 2019 už po tretíkrát podieľali žiaci základných škôl po celom Slovensku. V rámci súťažného projektu Zber šípok sa im podarilo vyzbierať rekordných 22,5 tony šípok, z ktorých sa vyrobilo približne 5 ton šípkovej sušiny.


Zdroj a foto: LESY SR

 

Video

Víťazom Visa Slovak Top Shop 2023 je čokoládovňa Lyra

Retail Podcast

Tomáš Török, BizBuilders: Čo musí urobiť online obchodník pre svoj rast?
Otvoriť na novej karte

RETAIL SLOVNÍK

retail slovnik bannerLexikón najpoužívanejších odborných pojmov a skratiek v oblasti retailu

PARTNERSKÉ MÉDIÁ

 

Retail News CZ

 

Packaging Herald

banner KW

 

www.zahradnymagazin.sk