KL SNC Banner top 1000x102px

KL SNC Banner side 450x1017px 004

KL SNC Banner side 450x1017px 004

Stanica NIVY bude dopravným aj obchodným uzlom

nivy uvodProjekt novej autobusovej stanice v Bratislave, sa posúva o ďalší krok. Vyrastie na území aktuálne stojacej stanice, ktorú ohraničujú ulice Mlynské Nivy, Páričková a Svätopluková.


Spoločnosť HB Reavis začala s úpravami bezprostredného okolia stanice a ukončila prvú fázu prác na náhradnej autobusovej stanici, ktorá bude sídliť v priestoroch bývalého Centra Bottova, na Bottovej ulici. Okrem nástupíšť a výstupíšť budú v priestoroch náhradnej stanice dostupné obvyklé služby pre takýto dopravný uzol tak, aby pokryli potreby cestujúcich. Centrum Bottova sa zároveň môže popýšiť prvým nájomníkom - internetovým gigantom Alza.sk. Ten sa do priestorov náhradnej autobusovej stanice presťahoval 1. 10. 2016.

 

nivy1

 

„Termín začatia výstavby a teda uvedenia do prevádzky náhradnej stanice budeme vedieť potvrdiť až po získaní potrebných povolení. Vo všeobecnosti platí, že ukončenie výstavby novej stanice NIVY bude trvať do 3 rokov od jeho začiatku,“ uvádza pre odborný portál RETAIL magazin.sk Jakub Gossányi, development manažér Stanica NIVY, HB Reavis.

 

Nová Stanica NIVY po svojom dokončení prinesie moderný, obchodno-transportný uzol na svetovej úrovni. Cieľom je, popri modernizácii existujúceho dopravného uzla, vybudovať nový social hub a reprezentatívnu vstupnú bránu do hlavného mesta a zároveň komfortne obslúžiť všetkých návštevníkov, cestujúcich, zamestnancov novej bratislavskej biznis štvrte, obyvateľov susediacich rezidenčných zón a typických nakupujúcich, a to nielen z Bratislavy.

 

Nielen autobusový terminál 

 

Nová stanica NIVY skombinuje medzinárodný autobusový terminál, moderné obchodné centrum s pestrou paletou predajní rôzneho typu, modernú a pulzujúcu tržnicu a výškovú administratívnu budovu. Nové priestory budú mať tri nadzemné a dve podzemné podlažia. Nástupištia autobusov sú naplánované v prvom podzemnom podlaží, nad úrovňou terénu majú vyrásť rôzne predajne, tržnica, reštaurácie či detské zóny. Unikátnou komunitnou črtou novej stanice bude zelená strecha s mestskými záhradami, bežeckou dráhou a kompletným vybavením pre aktívny oddych a šport. Projekt počíta s 2 150 parkovacími miestami.

 

nivy2

 

Druhou výraznou črtou projektu bude orientácia na rodinu a aktívne trávenie voľného času. Súčasťou projektu bude viacero indoor and outdooor detských zón a zelená strecha vytvorí v centre mesta nový kvalitný verejný priestor určený pre oddych a na rôzne formy kultúrneho a spoločenského vyžitia. Výrazný bude aj praktický rozmer v podobe ponuky služieb a rýchlo-obrátkového tovaru, ktorým bude venované celé prízemie centra. Návštevníci tak pohodlne a rýchlo pod jednou strechou nájdu a vybavia čo bežne potrebujú.

 

Zelená strecha, s celkovou rozlohou dvoch futbalových ihrísk, navrhnutá medzinárodne uznávanými expertmi BDP (UK), prinesie lokalite násobne viac zelene než sa v nej nachádza dnes. Projekt Stanice NIVY má ambície zlepšiť kvalitu ovzdušia v celom okolí. Autobusová stanica bude v podzemí, strecha bude komplet zelená čím uľaví okoliu v letných horúčavách, dôjde zároveň k zníženiu hlučnosti. Podobné stanice sa dnes dajú nájsť v Madride, Mníchove, Helsinkách, či New Yorku.

 

Rozrastajúca sa zóna

 

Súčasťou prác na projekte je významná investícia spoločnosti HB Reavis do dopravnej a technickej infraštruktúry. V rámci skvalitnenia dopravy už došlo napríklad k revitalizácii Továrenskej ulice. Ulica Mlynské Nivy bude výrazne rozšírená a prejde kompletnou rekonštrukciou tak, aby pokryla potreby nových projektov. Plánovaný je podzemný kruhový objazd, nové pruhy pre mestskú hromadnú dopravu aj cyklistické trasy. Celkovo investuje spoločnosť do skvalitnenia dopravy v zóne viac ako 24 miliónov €.

 

nivy3

 

HB Reavis sústreďuje pri tomto projekte pozornosť aj na chodcov, príkladom je budúca zelená promenáda, plánovaná medzi Twin City a Twin City Tower, ktorá bude prirodzeným prepojením Grosslingovej ulice a Mlynských Nív.
V zóne Karadžičova, Továrenská, Mlynské nivy, Svätoplukova má HB Reavis momentálne rozpracovaných hneď niekoľko projektov. Twin City, čo je kancelársko-obchodný komplex, skladá sa zo 4 častí, prvá už je v prevádzke, do konca roka spustí spoločnosť do prevádzky ďalšie dve, no a do dvoch rokov by HB Reavis chcel mať postavenú aj Twin City Tower. To bude najlukratívnejší office priestor v meste s atraktívnymi výhľadmi.

 

Architektonické štúdio

 

Koncept Stanice NIVY navrhli svetoví experti na retail, britská architektonická kancelária Benoy v spolupráci so slovenským ateliérom Siebert + Talaš. Stanica NIVY bude výnimočná modernou mestskou tržnicou zameranou na čerstvé potraviny, kvalitnú sezónnu ponuku a domáce produkty. Je to jeden z veľmi silných trendov, preto sa aj predpokladá, že sa stretne s pozitívnou odozvou. Spolu s pestrým výberom reštaurácií, fastfoodov, kaviarní a kvalitných potravín vytvorí z novej autobusovej stanice zaujímavú food destináciu s potenciálom stať sa zároveň dôležitou turistickou atrakciou Bratislavy.

 

Investície

 

„Projekt novej autobusovej stanice NIVY je financovaný zo súkromných zdrojov a celková výška investície dosiahne 345 mil € (270 mil. € autobusový terminál a nákupné centurm s tržnicou, 75 mil. € administratívna budova, celkovo 133tisíc metrov štvorcových),“ dodáva J. Gossányi.

 

Pripravil: dk

Zdroj a foto: HB Reavis

Video

Víťazom Visa Slovak Top Shop 2023 je čokoládovňa Lyra

Retail Podcast

Tomáš Török, BizBuilders: Čo musí urobiť online obchodník pre svoj rast?
Otvoriť na novej karte

RETAIL SLOVNÍK

retail slovnik bannerLexikón najpoužívanejších odborných pojmov a skratiek v oblasti retailu

PARTNERSKÉ MÉDIÁ

 

Retail News CZ

 

Packaging Herald

banner KW

 

www.zahradnymagazin.sk