KL SNC Banner top 1000x102px

KL SNC Banner side 450x1017px 004

KL SNC Banner side 450x1017px 004

Mám umožniť zákazníkom, aby platili mobilom alebo kryptomenou?

Ponúknuť zákazníkom, aby za tovar zaplatili iba v hotovosti alebo prevodom na účet, už dnes nestačí. K dispozícii je množstvo iných platobných metód, vrátane tých najmodernejších.

 

platba mobilom v

 

Podľa štúdie spoločnosti EOS KSI „European Payment Practices 2018“ zhruba tretina európskych spoločností umožňuje platiť aj debetnou, kreditnou kartou či cez online prevod. Aké výhody to prináša?


Otázka z praxe:
Predávam oblečenie cez internet a všimla som si, že konkurenčný obchod už ponúka aj platenie cez online prevod a tiež cez mobil. Začínam to zvažovať aj ja, hoci sa bojím, že ma to bude stáť veľa peňazí. Na druhej strane, možno získam nových zákazníkov... M. Z., Banská Bystrica

 

Odpoveď odborníka:
To, či sa rozhodnete rozšíriť spôsoby platby, je, samozrejme, na vás. Môžem vám však ponúknuť niekoľko faktov, ktoré vám môžu pomôcť.


Podľa prieskumu našej spoločnosti, tri zo štyroch slovenských firiem umožňujú platbu bankovým prevodom, polovica cez faktúru alebo zálohovú platbu a veľmi častý je napríklad aj splátkový kalendár. Postupne sa rozširujú aj ďalšie moderné metódy, napríklad online prevod či mobilná platba.


Tie firmy, ktoré ponúkajú rozmanité spôsoby platby a idú takpovediac s dobou, majú oproti ostatným značnú výhodu. Dokážu osloviť rôznych zákazníkov a nakloniť si napríklad mladých a progresívne zmýšľajúcich ľudí.


Benefitom digitálnych platieb je aj to, že si ich firmy dokážu ľahko evidovať a majú väčší prehľad o tom, kto im zaplatil a kto nie. Vďaka tomu vedia rýchlejšie reagovať a znížiť množstvo nedobytných platieb. Aj v našom prieskume firmy uviedli, že vidia spojitosť medzi používaním digitálnych metód platenia a lepšou platobnou disciplínou zákazníkov.


Na druhej strane, nemusíte sa hnať za všetkými formami platby, aby ste sa vyrovnali konkurencii. Napríklad používanie digitálnej peňaženky či kryptomien je u nás stále ojedinelé a drvivá väčšina firiem ani nezvažuje, že by týmito spôsobmi povolila platiť. Skúste si svojich zákazníkov odsledovať alebo sa ich priamo opýtať, ako by u vás chceli platiť – a skúste im to umožniť.

 

peter hettes

Peter Hetteš

EOS KSI Slovensko

 

 

 

 

Zdroj: EOS KSI Slovensko

Ilustračné foto: Pixabay.com

 

Video

Víťazom Visa Slovak Top Shop 2023 je čokoládovňa Lyra

Retail Podcast

Tomáš Török, BizBuilders: Čo musí urobiť online obchodník pre svoj rast?
Otvoriť na novej karte

RETAIL SLOVNÍK

retail slovnik bannerLexikón najpoužívanejších odborných pojmov a skratiek v oblasti retailu

PARTNERSKÉ MÉDIÁ

 

Retail News CZ

 

Packaging Herald

banner KW

 

www.zahradnymagazin.sk