KL SNC Banner top 1000x102px

KL SNC Banner side 450x1017px 004

KL SNC Banner side 450x1017px 004

Chýba vám slnečné svetlo? Nainštalujte si ho priamo do kancelárie

svetlo ilustrakPriemerný človek strávi v práci za celý život viac ako 90 000 hodín. Navyše, na Slovensku mnohí pracujeme viac než povinných 40 hodín týždenne. Keďže v práci v uzavretých priestoroch trávime podstatnú časť produktívnej časti dňa, nielenže tam minieme najviac energie, trápime chrbticu a namáhame si oči, ale oberáme svoje telo aj o hodnotné slnečné svetlo.


Správne osvetlenie v kanceláriách a na vnútorných pracoviskách by preto malo byť prioritou pre každého zamestnávateľa, ktorému na svojich pracovníkoch záleží. Ako by také optimálne osvetlenie malo vyzerať?

 

Kľúčové hormóny

 

Ľudské telo má svoj prirodzený, tzv. cirkadiálny rytmus. Ovplyvňuje tvorbu hormónov, ktoré majú dopad na fyzické aj psychické zdravie človeka. V prípade, že telo nedostáva dostatočné množstvo svetla, produkcia hormónov sa naruší a biologické cykly ľudí sa rozhádžu.

 

Najdôležitejšie je pri tejto téme spomenúť dva kľúčové hormóny – melatonín a kortizol. Melatonín sa produkuje v epifýze a vplýva na spánok. Kortizol ovplyvňuje predovšetkým čas bdenia. Jeho produkcia teda narastá ráno po prebudení. Je dokázané, že pod vplyvom slnečného žiarenia sa jeho produkcia ráno zrýchľuje, zatiaľ čo produkcia melatonínu sa potláča. Správne osvetlenie teda dokáže ovplyvniť spánkový cyklus, schopnosť relaxovať a, naopak, byť aktívny vtedy, keď treba.

 

svetlo analyza1

 

Povzbudenie k aktivite

 

S využitím najnovších LED technológií sa však dá prirodzený kolobeh slnečného svetla na nerozoznanie nasimulovať využitím celého spektra bielej farby pre zvýšenie bdenia nielen v denných, ale aj nočných pracovných hodinách. Vyššie teploty farieb (ide o tzv. studenú bielu) priestor rozjasňujú a povzbudzujú k aktivite. Používajú sa v ráno, v dopoludňajších hodinách a tesne pred odchodom z práce na naštartovanie k mimopracovným aktivitám. Nižšie náhradné teploty chromatickosti (ide o tzv. teplú bielu) majú zas upokojujúci efekt. Používajú sa v relaxačných zónach, počas obedňajšej pauzy, no pre ľudí pracujúcich do neskorých večerných hodín dokážu vytvoriť domáckejšiu a útulnejšiu atmosféru aj v kancelárii. Osvetlenie, ktoré dokážeme prispôsobiť ľudskému organizmu, označujeme anglickým termínom Human Centric Lighting.

 

svetlo anazlyza2

 

Kancelárie pre ľudí

 

Koncept, ktorý popisujeme v tomto článku, teda na príklade kancelárií, nazývame Human Centric Office. Výhodami tohto konkrétneho konceptu je reálne zobrazenie farieb s CRI 90, vysoká účinnosť až 100 lm/W a rovnomernosť osvetlenia. Vďaka svietidlám s priamou aj nepriamou zložkou osvetlenia, čiže svietidlá, ktoré vyžarujú svetlo dospodu (teda priamo), ale aj dovrchu (teda nepriamo), odkiaľ sa odráža na pracovnú plochu, je aj vertikálny svetelný tok na tabuliach a nástenkách nadštandardne rovnomerný.

 

svetlo analyza3

 

V prípade, že človek nedostáva správne množstvo svetla v správny čas, veľmi rýchlo sa dostavia neželané účinky. V prieskume, v ktorom sa porovnávali pocity pred a po inštalácii osvetlenia orientovaného na ľudí, sa zistilo, že výkon zamestnancov sa zlepšil o 19%, celkový pocit únavy sa znížil o 27%, schopnosť sústrediť sa zvýšila o 37%, počet chýb zapríčinených ľudským faktorom sa zredukoval o 23%, no a celková spokojnosť zamestnancov sa tiež zvýšila. Osvetlenie, ktoré sa dokáže prispôsobiť potrebám ľudského tela teda nielenže zlepšuje výkony zamestnancov, ale pomáha zlepšovať celkovú náladu a zvyšovať množstvo využiteľnej energie.

 

svetlo vnutro

 

Energetická úspora

 

Inteligentné osvetľovacie systémy dokážu vďaka senzorom intenzity využiť v priebehu dňa všetok potenciál slnečného svetla a použiť umelé osvetlenie len ako doplňujúce vďaka svietidlám s funkciou stmievania. Zároveň v sebe majú zabudované aj pohybové senzory, ktoré zabezpečujú hospodárne využitie elektrickej energie. S oboma senzormi možno dosiahnuť energetické úspory až 68 %.

 

Je v záujme zamestnávateľa, aby jeho zamestnanci podávali čo najlepšie výkony a ak pri tom dokáže ušetriť, je viac než jasné, že riešenie osvetlenia kancelárskych priestorov Human Centric Office sa skoro stane štandardom nových a rekonštruovaných svetelných inštalácií.

 

Zuzana Rajčáková, MA
SLE Smart Lighting Engineering
foto: SLE Smart Lighting Engineering

Video

Víťazom Visa Slovak Top Shop 2023 je čokoládovňa Lyra

Retail Podcast

Tomáš Török, BizBuilders: Čo musí urobiť online obchodník pre svoj rast?
Otvoriť na novej karte

RETAIL SLOVNÍK

retail slovnik bannerLexikón najpoužívanejších odborných pojmov a skratiek v oblasti retailu

PARTNERSKÉ MÉDIÁ

 

Retail News CZ

 

Packaging Herald

banner KW

 

www.zahradnymagazin.sk