KL SNC Banner top 1000x102px

KL SNC Banner side 450x1017px 004

KL SNC Banner side 450x1017px 004

Slovensko je siedmou najlacnejšou krajinou únie

Takmer každého z nás zaujímajú ceny tovarov v obchodoch, či ceny služieb. Tie totižto zvykneme porovnávať s cenami v iných krajinách, kam cestujeme na dovolenky, výlety, resp. so susednými krajinami, kde často vyrážame za nákupmi. Práve preto sme sa pozreli na to, aká je celková cenová hladina u nás a v ostatných európskych krajinách. Vychádzali sme z najnovších údajov Eurostatu za rok 2018.

 

V rámci celej „Európy“ je najlacnejšou krajinou Turecko a v Európskej únii je najlacnejšie Bulharsko. V Turecku je celková priemerná cenová hladina nižšia až o - 38 % v porovnaní s tou našou a v Bulharsku sú priemerné ceny o -28 % nižšie ako u nás. Aj Slovensko sa zaraďuje medzi najlacnejšie krajiny EÚ. Len v šiestich krajinách únie je totiž lacnejšie ako u nás. Nižšie ceny tovarov a služieb v porovnaní s tými našimi nájdeme v už spomínanom Bulharsku, ďalej v Rumunsku, v Poľsku, Maďarsku, v Litve a v Chorvátsku. Spomedzi susedných krajín je najvýraznejší rozdiel medzi nami a Poľskom. V Poľsku sú priemerné ceny tovarov a služieb o -18 % nižšie ako u nás. Menej zaplatíme aj u našich južných susedov v Maďarsku, a to o -11 %. A naši českí bratia majú už o percento vyššiu cenovú hladinu v porovnaní s tou našou. 

 

V EÚ sú v priemere ceny tovarov a služieb vyššie približne o 42 % ako na Slovensku a v eurozóne je to až o 46 %. V rámci celej únie by sa najťažšie našincom žilo, resp. nakupovalo v Dánsku, keďže v tamojších obchodoch sú cenovky tovarov a služieb takmer dvojnásobné v porovnaní s tými našimi. Tri krajiny mimo EÚ sú ale ešte drahšie ako Dánsko. Ešte vyššiu cenovú úroveň ako Dáni majú Nóri, kde je drahšie až o 110 %, no vo Švajčiarsku si v obchodoch priplatíme až 116 %. A na Islande je najdrahšie, tam by nás prekvapili ceny až o 122 % vyššie oproti tým našim. Medzi najdrahšie krajiny patria aj ďalšie severské štáty ako Írsko, Fínsko, Švédsko, štáty Beneluxu či Británia a Francúzsko. O viac ako polovicu si celkovo priplatíme aj v susednom Rakúsku, kde často vyrážame za službami, nákupmi potravín alebo iného spotrebného tovaru.


Potraviny a nápoje na Slovensku patria k tým najlacnejším v rámci EÚ. Nižšie ceny potravín ako u nás totiž nájdeme už len v 7 krajinách EÚ. V rámci únie sú potraviny najlacnejšie v Rumunsku, kde sú ceny až o -30 % nižšie ako u nás. A keď vezmeme do úvahy aj krajiny mimo únie, tak je pre nás najlacnejšie v Severnom Macedónsku [až o -34 %]. Potraviny a nápoje v slovenských obchodoch sú ale najdrahšie v porovnaní s krajinami V4. V Maďarsku a v Českej republike nájdeme na cenovkách potravín v priemere o -10 % nižšie sumy ako u nás. A v Poľsku vieme nakúpiť dokonca až o -26 % lacnejšie.


Na čele rebríčka najdrahších potravín a nealka v Európe sa nachádza Nórsko, kde sú ceny až o 74 % vyššie ako u nás. V rámci Európskej únie je najdrahšie Dánsko s cenovkami na potravinách vyššími o 39 % v porovnaní s našimi cenami.
Výraznejšie rozdiely vidíme aj pri konkrétnych druhoch potravín. V Európe mäso nakúpime lacnejšie až v 13-tich krajinách a v únii iba v 7-mich krajinách. V únii je priemerná cena mäsa vyššia o 26 % a v eurozóne až o 40 %.V rámci zoskupenia V4 sme najdrahší a viac ako pätinu by sme ušetrili pri nákupe mäsa v Poľsku. Naopak dvojnásobok našich cien za mäso a výrobky z neho by sme zaplatili na Islande a vo Švajčiarsku až takmer trojnásobok. Ceny rýb sú však na Slovensku už vyššie ako v únii, kde vychádzajú o -6 % lacnejšie.


Slováci svoju dovolenku radi spájajú aj s nákupmi. Oblečenie a obuv nájdeme najlacnejšie v Turecku, ktoré je obľúbenou dovolenkovou destináciou našincov. Nakúpime ho tam o viac ako polovicu lacnejšie v porovnaní s našimi cenami. Aj v Bulharsku sa nám oplatí skočiť na nákupy oblečenia a obuvi, ktoré je zhruba o -24 % lacnejšie ako u nás. Naopak, určite sa nám neoplatí vyraziť za módou na Island, keďže v obchodoch si priplatíme takmer polovicu toho čo u nás. V rámci únie je z tohto uhľa pohľadu najdrahšie pre našinca Dánsko, kde sú ceny o 36 % vyššie.

 

Lucia Dovalová, analytička
Poštová banka

 

Video

Víťazom Visa Slovak Top Shop 2023 je čokoládovňa Lyra

Retail Podcast

Tomáš Török, BizBuilders: Čo musí urobiť online obchodník pre svoj rast?
Otvoriť na novej karte

RETAIL SLOVNÍK

retail slovnik bannerLexikón najpoužívanejších odborných pojmov a skratiek v oblasti retailu

PARTNERSKÉ MÉDIÁ

 

Retail News CZ

 

Packaging Herald

banner KW

 

www.zahradnymagazin.sk