KL SNC Banner top 1000x102px

KL SNC Banner side 450x1017px 004

KL SNC Banner side 450x1017px 004

Minuloročná vianočná sezóna obchodníkov potešila

Maloobchodné tržby v závere minulého roka opäť príjemne prekvapili. Podľa údajov Štatistického úradu v decembri medzimesačne vzrástli až o 0,7% (sezónne očistené), pričom dynamika ich medziročného rastu sa zrýchlila z 3,9% na 4,3%.
To zároveň znamenalo najrýchlejší medziročný rast tržieb v slovenských obchodoch za posledné dva roky. Obchodníkom sa teda v decembri podarilo nadviazať na silný november a potvrdilo sa, že minuloročná vianočná sezóna bola pre nich relatívne úspešná. Silný trh práce a rastúca spotrebiteľská dôvera sa konečne vo väčšej miere začali pretavovať aj do rastúcej spotreby slovenských domácnosti (a rastúcich tržieb slovenských obchodov).


Za relatívne silným rastom maloobchodných tržieb v decembri nájdeme ako potravinový, tak aj nepotravinový segment. Tržby v decembri pritom medziročne neklesali v žiadnom z hlavných pododvetví slovenského maloobchodu. Najslabšie čísla vykázali predajcovia ostatného tovaru pre domácnosti, ktorým sa predaje medziročne nezmenili (v stálych cenách). Naopak, silnú vianočnú sezónu potvrdil tradičný vianočný segment – predaj tovaru pre rekreáciu a kultúru (knihy, hračky, športové oblečenie), v ktorom sa tržby medziročne zvýšili až o 9,6%. Darilo sa však aj stánkarom na trhoch, ktorých podiel na celkových tržbách je síce zanedbateľný, avšak v decembri tohto roka sa ich tržby medziročne zvýšili až o 27,8% - prekvapivo silný rast po rokoch prevažne klesajúceho trendu.

 

Dynamicky dvojciferný rast tržieb si v závere roka udržali aj predajcovia áut. Tržby v predaji a oprave áut medziročne vzrástli o 10,8%.

 

Čísla tržieb v posledných mesiacoch jednoznačne naznačujú zrýchľujúci sa rast spotreby slovenských domácnosti v závere roka a vytvárajú pozitívne riziko našej prognózy rastu slovenskej ekonomiky v štvrtom štvrťroku minulého roka (2,6%). Agregované tržby v maloobchode, predaji a údržbe áut a v hoteloch a reštauráciách sa v štvrtom štvrťroku minulého roka zvýšili o 0,8% (sezónne očistené, prepočet UniCredit Bank). Dynamika ich rastu sa pritom v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom približne zdvojnásobila. V medziročnom porovnaní sa dynamika rastu agregovaných tržieb v závere roka zrýchlila z 5,0% v treťom štvrťroku na 6,3% vo štvrtom štvrťroku. Tržby tak naznačujú, že spotreba domácnosti sa, po miernom spomalení v treťom štvrťroku, v závere roka opäť zrýchlila a mala by tak byť hlavným ťahúňom rastu HDP v štvrtom štvrťroku.

 

Spotrebiteľská nálada ostáva nad dlhodobým priemerom, hoci v úvode roka predsa len zaznamenala mierne zhoršenie (aj pod vplyvom rastúcich inflačných očakávaní). Slovenská ekonomika pokračuje v relatívne dynamickom raste, čo sa pozitívne prejavuje aj na trhu práce (rastúca zamestnanosť aj mzdy). Spotrebu domácnosti by navyše mali ďalej podporovať aj nízke úrokové sadzby. Z tohto dôvodu očakávame, že rastúci trend by si mali maloobchodné tržby udržať aj v tomto roku.

 

Ľubomír Koršňák, analytik
UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia, a. s.

Video

Víťazom Visa Slovak Top Shop 2023 je čokoládovňa Lyra

Retail Podcast

Tomáš Török, BizBuilders: Čo musí urobiť online obchodník pre svoj rast?
Otvoriť na novej karte

RETAIL SLOVNÍK

retail slovnik bannerLexikón najpoužívanejších odborných pojmov a skratiek v oblasti retailu

PARTNERSKÉ MÉDIÁ

 

Retail News CZ

 

Packaging Herald

banner KW

 

www.zahradnymagazin.sk