KL SNC Banner top 1000x102px

KL SNC Banner side 450x1017px 004

KL SNC Banner side 450x1017px 004

Štyri trendy určujúce budúcnosť logistiky

timoComPrvý polrok je za nami a trendy predpovedané v logistike na rok 2016 sú stále konkrétnejšie. Vývoj smerom k logistike 4.0 prináša vo firmách veľké zmeny.


Témy v oblasti automatizácie, prepojenia a predovšetkým digitalizácie budú stále dôležitejšie. Tak to predpovedá TimoCom, jeden z popredných poskytovateľov IT v odvetví dopravy.

 

1. Mobilná dátová komunikácia

 

Mobilná dátová komunikácia a mobilné používanie internetu, kdekoľvek a kedykoľvek, už nie sú len záležitosťou súkromnej sféry. Práve pre dopravu má rýchlosť, mobilita a flexibilita podstatný význam. Firmy musia mať možnosť bezpečne vybavovať zákazky na prepravu i mimo kancelárie. Používatelia už považujú za samozrejmosť, že majú možnosť používať svoje aplikácie v rôznych prístrojoch bez obmedzenia – teda synchronizovane.

 

2. Inteligentné rozhrania

 

Ako je známe, bez IT sa v logistike nepohne nič. Takmer každá špedícia pracuje so softvérom na dispozície a s jednou či niekoľkými burzami nákladov. Európska dopravná platforma TimoCom napríklad prepája oba softvéry rozhraním TC Connect, ktoré bolo zavedené už pred 10 rokmi. Vďaka nemu zaniká manuálne prepisovanie voľných prepráv alebo voľných vozidiel z vlastného systému na manažment prepráv do dopravnej burzy. Okrem úspory času získa dopravná firma vďaka tomuto prepojeniu dát tiež väčší prehľad o svojich vlastných aktivitách. Možno tak lepšie merať produktivitu a ďalej ju optimalizovať.

 

3. Transparentnosť vďaka sledovaniu vozidiel

 

Podľa hesla „Dôvera je dobrá, transparentnosť lepšia“ rastie v preprave tovaru požiadavka používania telematických systémov. Zadávatelia chcú byť v reálnom čase informovaní o tom, kde sa ich tovar práve nachádza, dopravné firmy môžu vďaka telematike ešte lepšie plánovať svoje zdroje. Aby napríklad disponenti aj napriek používaniu veľkého počtu telematických systémov nestratili prehľad, prepojil TimoCom sledovanie vozidiel s burzou nákladov. Na platforme sledovania vozidiel sú k dispozícii rozhrania ku všetkým bežným poskytovateľom systémov na sledovanie vozidiel v Európe.

 

4. Digitálna výmena dát a ich bezpečnosť

 

Uloženie dát a dokumentov v cloude, ich nahrávanie a sťahovanie z dátových serverov, zasielanie e-mailom alebo prostredníctvom verejných komunikátorov je dnes už bežnou súčasťou pracovného dňa. Skrátka – všetko, čo možno digitalizovať, bude v budúcnosti digitalizované, táto zmena je nezadržateľná. Digitalizácia v podstate predstavuje výrazné zlepšenie vlastnej konkurencieschopnosti. Informačný tok medzi všetkými zúčastnenými je optimalizovaný, súčasne sa pracovné procesy zrýchľujú a spriehľadňujú. Existuje tu však nepomer medzi pocitovou a skutočnou bezpečnosťou a tiež povedomím o tom, čo sa s príslušnými dátami deje. Preto firmy potrebujú digitálnu stratégiu pre spôsob, akým so svojimi dátami zaobchádzajú. Používatelia a poskytovatelia sa v budúcnosti budú stále viac snažiť, aby zabezpečili zodpovednú elektronickú výmenu dát.

 

Zdroj a ilustračné foto: TimoCom

Video

Víťazom Visa Slovak Top Shop 2023 je čokoládovňa Lyra

Retail Podcast

Tomáš Török, BizBuilders: Čo musí urobiť online obchodník pre svoj rast?
Otvoriť na novej karte

RETAIL SLOVNÍK

retail slovnik bannerLexikón najpoužívanejších odborných pojmov a skratiek v oblasti retailu

PARTNERSKÉ MÉDIÁ

 

Retail News CZ

 

Packaging Herald

banner KW

 

www.zahradnymagazin.sk