KL SNC Banner top 1000x102px

KL SNC Banner side 450x1017px 004

KL SNC Banner side 450x1017px 004

Distribúcia tovarov v meste môže byť efektívnejšia

scania finalSpoločnosť Scania predstavuje hybridné nákladné vozidlo spĺňajúce normu Euro 6, s ktorým bude možné jazdiť v čisto elektrickom režime alebo s využitím obnoviteľných biopalív FAME alebo HVO. Prvé hybridné nákladné vozidlá Scania budú dodané zákazníkom v priebehu roka 2016.


Uplatnením hybridného pohonu a výkonného vznetového motora na biopalivo vzniklo viacúčelové nákladné vozidlo, ktoré sa môže využívať pri rôznych činnostiach a v rôznych jazdných podmienkach. Tento hybrid je najnovší prírastok v rámci širokej ponuky udržateľných dopravných riešení spoločnosti Scania. „Urbanizácia predstavuje neustály trend, ktorý naša spoločnosť nasleduje tým, že podporuje zákazníkov technológiami a riešeniami, ktoré im pomáhajú zdolávať výzvy mestskej dopravy,“ uvádza Magnus Höglund, ktorý je v spoločnosti zodpovedný za alternatívne palivá a pohonné sústavy pre ne určené. „Náš hybrid je flexibilný a schopný prepnúť z tichej jazdy bez emisií na prevádzku s mimoriadne nízkou úrovňou emisií CO2, dokonca aj v prípade maximálneho zaťaženia.“ Hybridnú pohonnú sústavy si zákazníci môžu objednať s kabínami typu P alebo G. Základným motorom je 9-litrový radový 5-valec od spoločnosti Scania s výkonom 320 k. Jazdí na naftu, HVO alebo FAME a navyše spĺňa požiadavky emisnej normy Euro 6.

 

Úspora paliva

 

Modulárna pohonná sústava znamená, že elektromotor s výkonom 150 kW (201 k) a krútiacim momentom 1 050 Nm je uložený medzi spaľovacím motorom a špeciálnou verziou automatickej prevodovky od spoločnosti Scania (E-GRS895) s dvojpedálovým systémom Scania Opticruise. Využiteľná kapacita akumulátora dosahuje 1,2 kWh, čo predstavuje strednú úroveň spotreby energie na základe rovnováhy medzi životnosťou batérie a jazdným dosahom. „Táto konfigurácia je dôkladne premyslená,“ vysvetľuje M. Höglund. „Úmyselne sme sa rozhodli nezvyšovať jazdný dosah v čisto elektrickom režime, ale uspokojili sme sa so vzdialenosťou 2 kilometrov na rovnom povrchu pri celkovej hmotnosti jazdnej súpravy 15 ton. Myslíme si, že zákazníci kladú najväčší dôraz na dlhú životnosť batérie a dobré jazdné vlastnosti. Pri bežnej jazde dosahuje úspora paliva 18 percent, v porovnaní s klasickou naftou. A okrem toho je možné dosiahnuť aj výrazné zníženie úrovne emisií CO2 pomocou obnoviteľných palív. Elektromotor a veľká výkonová rezerva sú primárne určené pre záverečné kľúčové fázy cesty, napríklad na jazdu v častiach mesta citlivých na hluk alebo jazdu bez emisií vo vnútri budov.“

 

Tichá jazda v noci

 

Dodatočné elektrické súčasti potrebné pre hybridný pohon sú integrované do modulu Hybrid Power Module, ktorý je namontovaný priamo na rám. Modul zahŕňa akumulátor, riadiaci systém, systém chladenia akumulátora a prevodník napätia. Modul je zapuzdrený a navrhnutý tak, aby odolal kolízii. Keď nie je v prevádzke spaľovací motor, podporu riadenia v nákladnom vozidle zabezpečuje elektricko-hydraulický posilňovač. Kompletný hybridný systém vrátane akumulátora zvyšuje hmotnosť nákladného vozidla celkovo o 790 kg. „Nákladné vozidlá s hybridným pohonom sa budú v mestských uliciach objavovať stále častejšie,“ predpovedá M. Höglund. „Schopnosť rozsiahlejšieho využitia na tichú jazdu v noci a podstatne nižšia spotreba paliva pritom pomáhajú vykompenzovať mimoriadne počiatočné náklady. A možnosť jazdenia prázdnymi nočnými ulicami dokáže zázraky, či už z hľadiska produktivity alebo presnosti dodávok. Ak sa k vozidlu pridelia dvaja alebo traja vodiči, bude v zásade môcť jazdiť nepretržite pri rozvážkach v meste, odvoze odpadu alebo ďalších činnostiach vyžadovaných vo veľkých mestách.“

 

Podpora vodiča

 

Vodiči samozrejme zohrávajú dôležitú úlohu pri maximálnom uplatňovaní výhod, ktoré hybridné vozidlá ponúkajú. Systém podpory vodiča Scania Driver Support System (ktorý sa zobrazuje na prístrojovom paneli) je dostupný aj v špeciálnej verzii pre hybridné nákladné vozidlá. Dôležitým aspektom je napríklad plynulé brzdenie, aby bolo možné rekuperovať brzdnú energiu a použiť ju na dobitie akumulátora. Rekuperácia brzdnej energie predstavuje dve tretiny úspor paliva, ktoré hybridný pohon ponúka. Ďalšie výhody prináša možnosť vypnutia spaľovacieho motora pri nízkych rýchlostiach, ako aj efektívne využívanie pomocného elektrického systému nákladného vozidla (keďže 24-voltový systém sa napája zo 650-voltového systému hybridného pohonu). Nákladné vozidlo dokáže v čisto elektrickom režime dosiahnuť rýchlosť 45 km/h, pričom spaľovací motor môže byť buď vypnutý, alebo pracuje vo voľnobežných otáčkach a poháňa pomocné systémy, ako napríklad vzduchový kompresor brzdovej sústavy.

 

Požiadavky na hlučnosť

 

„Z praktického hľadiska prináša v prípade hybridného nákladného vozidla výhody rovnaký štýl jazdy ako v prípade vozidla s klasickým vznetovým motorom,“ uvádza M. Höglund. „Ide o predvídavosť počas jazdy, ako aj včasné a plynulé brzdenie. Nadmerné používanie bŕzd v snahe nabiť akumulátor nebude fungovať, pretože v praxi je vždy efektívnejšie využívať hybnú silu a nechať nákladné vozidlo pohybovať sa zotrvačnosťou. Zároveň však dodatočný výkon elektrického motora prináša viac potešenia z jazdy, prostredníctvom rýchlejšieho radenia prevodových stupňov, ako aj plynulejšej jazdy v hustej premávke, ktorá vyžaduje časté zastavovanie a rozbiehanie, či pri manévrovaní v úzkych priestoroch.“ Prvé hybridné nákladné vozidlá Scania budú dodané zákazníkom v roku 2016. V regiónoch, kde sú dostupné príslušné biopalivá, bude možné dosiahnuť zníženie emisií CO2 až v hodnote 92 %, napríklad v prípade použitia paliva HVO. Vozidlo zároveň bude spĺňať miestne alebo národné požiadavky týkajúce sa hlučnosti, ako napríklad európsku iniciatívu za tiché nákladné vozidlá „Quiet Truck“ a certifikáciu PIEK Light. Tieto obmedzenia sa zavádzajú v stále väčšom počte krajín a miest, pričom stanovujú maximálnu hranicu hluku na 72 dB(A) počas jazdy v oblastiach citlivých na hluk.

 

Zdroj a ilustračné foto: Scania

Video

Víťazom Visa Slovak Top Shop 2023 je čokoládovňa Lyra

Retail Podcast

Tomáš Török, BizBuilders: Čo musí urobiť online obchodník pre svoj rast?
Otvoriť na novej karte

RETAIL SLOVNÍK

retail slovnik bannerLexikón najpoužívanejších odborných pojmov a skratiek v oblasti retailu

PARTNERSKÉ MÉDIÁ

 

Retail News CZ

 

Packaging Herald

banner KW

 

www.zahradnymagazin.sk