KL SNC Banner top 1000x102px

KL SNC Banner side 450x1017px 004

KL SNC Banner side 450x1017px 004

Čerstvosť potravín závisí aj od špičkovej logistiky

logistika masoLogistiku potravín pre veľké maloobchodné reťazce realizujú na Slovensku renomované logistické spoločnosti. Tie si v sklade čerstvých potravín s regulovanou teplotou pripravujú priame závozy s tovarom od dodávateľov zo Slovenska aj zo zahraničia. Ako sa za posledné obdobie zmenil celý logistický proces pri čerstvých potravinách?

 

V súčasnosti existujú dva základne spôsoby realizácie logistiky čerstvých potravín. Zákazník si objedná určitú skladovú zásobu a príprava zásielok sa v hlavnej miere realizuje z nej.

 

Nevyhnutná kontrola

 

Kľúčovým parametrom je obrátka, správne sledovanie a dodržanie dátumu minimálnej trvanlivosti a dátumov spotreby. V prípade tzv. cross docku dochádza v distribučných centrách ku krátkodobému, iba niekoľko hodinovému preskladneniu a zásielky sú následne konsolidované a distribuované na miesto určenia. Ešte v ten istý deň logistická firma tovar konsoliduje na základe objednávok jednotlivých predajní a naloží tovar do predchladených dvojkomorových návesov. Časový interval od prijatia tovaru od dodávateľa po dodanie do predajne je do 24 hodín. Pred samotným fyzickým a systémovým príjmom prebieha v sklade čerstvých potravín kontrola kvality. Na základe noriem a špecifikácii dochádza k jej hodnoteniu. Ak nie je splnená špecifikácia, logistickí pracovníci tovar odmietnu a vrátia dodávateľovi. To isté sa deje pri nedodržaní správnych záruk výrobkov. Zabezpečenie kvality a zdravotnej nezávadnosti produktov je totiž pre obchodné reťazce prioritou.

 

Čo je v celom procese najzložitejšie?

 

Logistickí špecialisti sa zhodujú v názore, že najdôležitejší segment v logistike potravín je distribúcia tovaru s regulovanou teplotou. Kvalitu ovplyvňuje dodržiavanie teplotného reťazca a hygienické normy od príjmu dodávateľa, cez skladovanie po nakládku do vychladených návesov, až po transport o predajní v regulovanej teplote, ako aj po vykládku tovaru na predajnú plochu a do regálov. V prípade pochybenia čo i len časti tohto reťazca by prišlo k znehodnoteniu, alebo k výraznému zníženiu kvality produktu, v niektorých prípadoch aj k narušeniu zdravotnej nezávadnosti, čo by ovplyvnilo pohľad zákazníka na konkrétnu firmu. Za najťažšie sa považuje jednoznačne skĺbenie rýchlosti doručenia, kvality a ceny.

 

S narušením súvisia vážne problémy

 

Čo však rozhoduje o úspešnom priebehu skladovania čerstvých potravín a rýchloobrátkového tovaru? Celý proces skladovania ovplyvňujú viaceré faktory, vo veľkej miere technické vybavenie a bezchybne zladené skladové procesy. V prípade narušenia čo i len jedného faktora, dochádza k vážnemu narušeniu výsledného efektu, na ktorého konci je zákazník. Okrem vyššie uvedených požiadaviek je potrebná vysoká miera súčinnosti oddelenia nákupu a plánovania s komerčným oddelením a oddelením kvality.

 

Riadiace informačné systémy

 

Základom úspechu skladovania a distribúcie čerstvých potravín je dôkladná definícia všetkých operačných procesov, nevyhnutných kapacít a flexibility, ako aj jednoznačných a férových indikátorov merania ich úspešnosti. Tieto parametre sú stanovené v úzkej spolupráci s klientom. Len dobre nastavené procesy, spolu s kvalifikovaným personálom a spoľahlivým technickým a softwarovým vybavením sú solídnym predpokladom úspešného riešenia, atraktívnej ceny a následne aj obchodného úspechu. Je dôležité, aby logistický provider vedel ponúknuť pokrytie logistických úkonov od výroby až finálnu dodávku k spotrebiteľovi cez všetky materiálové toky, správu skladových zásob cez customer service až po optimálny set-up distribučných centier s čo najlepším modelom distribúcie. Úspešnosť firmy závisí aj od riadiacich informačných systémov a Warehouse Management Systemu (WMS). Všetky operačné procesy renomovaných logistických spoločností riadia informačné systémy, ktoré vyvinuli odborníci pre jednotlivé druhy operačných procesov. Logistické firmy disponujú spravidla svojím vlastným WMS, ktorý je cez EDI spojenie synchronizovaný s transportným TMS, ako aj co-packingovým riadiacim systémom CMS. Veľmi dôležitý je aj komplexný monitoring, ktorý s týka jednak teplotných podmienok, ako aj 100 % dátovej spoľahlivosti každého pohybu tovaru od jeho naskladnenia od výrobcu, až po distribúciu tovaru na predajný pult. Distribúciu a skladovanie čerstvých potravín s regulovanou teplotou ovplyvňujú mnohé faktory. Preto všetky kapacity, nástroje a procesy musia byť v plnej miere prispôsobené tomuto segmentu. Ide najmä o mraziace, chladiace technológie, monitorovací systém, ako aj špeciálny režim vychystávania tovaru. Tak, ako v každom odvetví logistiky, aj v logistike čerstvých potravín je základom úspechu dôkladné plánovanie a príprava potrebných zdrojov na zvládnutie sezónnosti.

 

Emil Pavlík
Ilustračné foto: Shutterstock.com

Video

Víťazom Visa Slovak Top Shop 2023 je čokoládovňa Lyra

Retail Podcast

Tomáš Török, BizBuilders: Čo musí urobiť online obchodník pre svoj rast?
Otvoriť na novej karte

RETAIL SLOVNÍK

retail slovnik bannerLexikón najpoužívanejších odborných pojmov a skratiek v oblasti retailu

PARTNERSKÉ MÉDIÁ

 

Retail News CZ

 

Packaging Herald

banner KW

 

www.zahradnymagazin.sk