Kaufland Velka noc 1000x102

Kaufland Velka noc 450x1017 L

Kaufland Velka noc 450x1017 P

Potravinárska komora Slovenska si pripomenula Deň vody

Už tradične si 22. marca pripomíname v rámci tohto dňa význam vody pre ľudstvo. Deň vody bol vyhlásený v roku 1992 Valným zhromaždením OSN na Konferencii v brazílskom meste Rio de Janeiro.


Slovensko je v oblasti zásob kvalitných podzemných zdrojov pitnej vody skutočne obdarenou krajinou. Máme vyše 1800 minerálnych prameňov, z tohoto množstva je 122 uznaných zdrojov liečivej a minerálnej vody. 25 minerálnych zdrojov sa plní do obalov ako prírodná minerálna voda, čo je v porovnaní s našimi českými susedmi až dvojnásobne viac. Prírodná minerálna voda je výnimočná najmä svojou pôvodnou čistotou a charakteristickým obsahom minerálnych látok. Jej výnimočné vlastnosti sú zachované vďaka podzemnému pôvodu a chránia ju pred každým rizikom znečistenia. Takáto voda musí byť plnená na zdroji priamo do obalov určených konečnému spotrebiteľovi.

 

Tento rok je venovaný vode a klimatickej zmene. Extrémne poveternostné udalosti majú za následok, že voda je čoraz vzácnejšia, ale aj znečistenejšia. Pritom väčšina ľudí bez vody neprežije viac ako tri dni. Telo dospelého človeka obsahuje 60 až 70 % vody, u detí sa tento podiel zvyšuje až na 80 %. Prísun tekutín v dostatočnom množstve vplýva pozitívne na všetky dôležité orgány. Je tiež vedecky preukázané, že už strata 2% vody z tela spôsobuje príznaky dehydratácie, ako sú bolesti hlavy, malátnosť, poruchy sústredenia a strata koordinácie a 10% strata vody z organizmu môže zapríčiniť jeho vážne poruchy.


Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie do roku 2025 nebude mať prístup k pitnej vode až 1/5 svetovej populácie. OSN odhaduje, že viac ako 663 miliónov ľudí nemá bezpečnú dodávku vody blízko domova.


Do kontaktu s vodou prichádzame dennodenne, aj keď ju priamo nekonzumujeme. „Prístup k bezpečnej a kvalitnej vode je nesmierne dôležitý pri výrobe potravín všetkého možného druhu. Rovnako dôležitá z pohľadu výrobcov potravín a nápojov, však je aj starostlivosť o ochranu vodných zdrojov a jej efektívne využívanie. Pomocou zavádzania nových technologických postupov, investícií do modernizácie zariadení s vyššou efektivitou využívania vody sa nám darí neustále znižovať množstvo vody používanej vo výrobných procesoch“, hovorí Jana Venhartová, riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska.


Vo všeobecnosti platí, že dospelý človek by mal denne prijať 2 až 2,5 litra tekutín, zo všetkých zdrojov vrátane čistej vody, nápojov a stravy. Potreba tekutín je však veľmi individuálna a rastie v závislosti od telesnej hmotnosti, stravovania, fyzickej aktivity alebo teploty. Základom pitného režimu by mala byť kvalitná minerálna alebo pramenitá voda, z podzemného zdroja, ktorá ma vyvážené zloženie minerálnych látok a nie je chemicky upravená.


„Takmer všetky potraviny obsahujú určitý podiel vody a aj táto voda sa započítava do denného príjmu tekutín. Zelenina a ovocie sú tvorené z veľkej miery z vody, polievky, mlieko, či jogurtové nápoje, to všetko obsahuje vodu. Ak teda denne vypijeme napríklad 6 až 8 pohárov vody, 1 šálku čaju a 1 pohár ovocnej šťavy, náš organizmus by mal byť dostatočne hydratovaný,“ uzatvára J. Venhartová.


Zdroj: Potravinárska komora Slovenska

facebook-ikonagoogle-plus-ikonatwiter-ikonayoutube-ikona


newsletter optin




Video

Retail Summit 2020 v 100 sekundách

Podcast

Ako najlepšie zužitkovať obmedzenie maloobchodných a distribučných spoločností?
zuzitkovat obmedzenie maloobchodnych spolocnosti retailmagazin podcast


PARTNERSKÉ MÉDIÁ

 

Retail News CZ

 

Packaging Herald

Fashion Retail