Pekári naprieč Európou zintenzívňujú spoluprácu

Problém krachujúcich pekární sa netýka len Slovenska. Pekári z rôznych európskych krajín sa spájajú. Spoločne chcú docieliť zvýšenie ekonomiky ich odvetvia.


Pekári v strednej a východnej Európe hovoria o kolabujúcom stave sektora. Na medzinárodnom summite, ktoré zástupcovia pekárenských firiem absolvovali vo Veľkých Pavlovciach a Pardubiciach v uplynulých dňoch, sa zhodli na tom, že aktuálny ekonomický stav odvetvia a samotných spoločností je dlhodobo neudržateľný.


„Všetky zúčastnené organizácie uvádzajú rovnaké problémy, ktoré sťahujú pekárenský sektor do straty. Týmito problémami sú nekalé obchodné praktiky. A to najmä neprimeraný tlak na nízke ceny zo strany silných hráčov v maloobchode. Ale taktiež nárast spotreby mrazených produktov na úkor čerstvého pečiva, veľmi nízke mzdy, chýbajúce financie na investície a neatraktivita odvetvia pre mladých ľudí,“ uviedla Tatiana Lopúchová, predsedkyňa Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov.


Pekári zo Slovenska, Maďarska, Českej republiky, Poľska, Chorvátska a Rumunska preto diskutovali spoločne so zástupcami Medzinárodnej pekárenskej organizácie (UIBC) o problémoch, náprave či o možnostiach čerpania európskych dotácií na podporu odvetvia.


Zároveň sa zhodli, že jedným z kľúčových faktorov na zastavenie zneužívania dominantného postavenia hráčov v maloobchode, je pre vybrané pekárenské produkty určenie ich priemernej výšky ekonomicky oprávnených nákladov. Tie majú udávať priemerné náklady na výrobu, pod ktorú sa výrobky nesmú predávať.


Pozitívnym príkladom je v tomto smere podľa pekárov Slovensko. Od mája 2019 totiž platí novela Zákona o nekalých praktikách v obchode. Tá určuje viac ako 40 neférových praktík, kam patrí aj predaj pod ekonomicky oprávnené náklady.


„Novela môže slúžiť ako inšpirácia pre ostatné krajiny. Maďari vlani rozsiahlou analýzou zistili, že tri zo štyroch základných pekárenských výrobkov dodávajú maloobchodníkom s výraznou stratou. A preto začali aj oni s tamojším rezortom pôdohospodárstva pracovať na novele zákona o nekalých obchodných praktikách a prepočítavaní výšky ekonomicky oprávnených nákladov,“ spresnila T. Lopúchová.


Zdroj: Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov.

facebook-ikonagoogle-plus-ikonatwiter-ikonayoutube-ikona



Video

Slovak Retail Summit 2019

Podcast

Ako najlepšie zužitkovať obmedzenie maloobchodných a distribučných spoločností?
zuzitkovat obmedzenie maloobchodnych spolocnosti retailmagazin podcast


PARTNERSKÉ MÉDIÁ

 

Retail News CZ

 

Packaging Herald

Fashion Retail