KL SNC Banner top 1000x102px

KL SNC Banner side 450x1017px 004

KL SNC Banner side 450x1017px 004

Pekári: Ceny chleba a pečiva pôjdu nahor

Napriek skutočnosti, že Národná rada SR prijala zákon o zrušení osobitného odvodu, slovenskí pekári sa pri vyjednávaní o odbytových cenách nestretávajú s pochopením.


Kým postupne dochádza k dohodám u slovenských maloobchodných sietí, zahraničné obchodné reťazce podľa informácií Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov odmietajú reflektovať na objektívne zvyšujúce sa náklady slovenských výrobcov.


Podľa vyjadrenia predsedkyne zväzu pekárov Tatiany Lopúchovej zahraničné reťazce na začiatku roka odmietali upraviť ceny z dôvodu ich zaťaženia osobitným odvodom a k dohodám došlo až po dlhých rokovaniach, podmienených okrem iného aj zrušením osobitného odvodu. V súčasnosti podľa stanoviska pekárov zahraničné reťazce argumenty nemajú a aj napriek tomu čelia pekári z ich strany enormnému cenovému tlaku.


„Niektoré reťazce napriek zrušeniu osobitného odvodu dokonca požadujú od pekárov zníženie dohodnutých cien, resp. požadujú, aby boli dohodnuté ceny nemenné počas celého roka, čo je v priamom rozpore so zákonom. Výrobcovia však inú možnosť, ako je navýšenie odbytových cien, nemajú a odmietajú dodávať za ceny, ktoré nedosahujú ekonomicky oprávnené náklady na výrobu,“ uviedla T. Lopúchová.


Novela Zákonníka práce podľa Slovenského zväzu pekárov zásadným spôsobom zvyšuje náklady výrobcov, ku ktorému dochádza už druhý krát v tomto roku. „ Kým na začiatku roka 2019 boli pekári nútení akceptovať zvýšenie minimálnej mzdy, od mája 2019 dochádza k ďalšiemu zásadnému zvýšeniu príplatkov za prácu v noci, prácu počas sobôt a nediel a prácu vo sviatok. Tieto náklady nie sú pekári schopní absorbovať v súčasných cenách. Preto je logická ich snaha o zvýšenie odbytových cien,“ uviedla T. Lopuchová. V minulom roku sa podľa jej slov sektor produkcie pekárskych výrobkov dostal do krízy. Hospodársky výsledok celého sektora spadol z viac ako 7 miliónov € na 2,9 milióna €.


„Takýto pokles je dlhodobo neudržateľný a musíme ho zastaviť. Ak sa odbytové ceny pekárenských výrobkov nenavýšia, odhadujeme, že celý sektor sa v roku 2019 prepadne do červených čísiel. Rast cien surovín a mzdových nákladov je rýchlejší a výraznejší ako v minulých obdobiach a pekári na to musia reagovať,“ uviedla T. Lopúchová, pričom spresnila, že najvýraznejšie, až o 20-30 %, doposiaľ vzrástla cena múky, ktorá je pre pekárov jednou z najdôležitejších surovín. Rástla aj cena maku o 102 %, zemiakovej múky o 34 %, soli o 64 %, škvariek o 101 %, energií o 20 %, ale cena aj pohonných látok. Najväčšiu položku však tvorili rýchlo rastúce platy.


Podľa štatistík až 80% pracovného času pekárov je zaťažených príplatkami za víkendovú prácu, prácu vo sviatok a prácu počas noci a slovenskí pekári tak najviac doplácajú na ich zvyšovanie. „Mzdy aktuálne tvoria v priemere až 38 % z celkových nákladov na výrobu. Kým v roku 2017 bola priemerná mesačná mzda 677 €, v roku 2018 bola 731 €, čo predstavuje zvýšenie o takmer 10 %,“ uvádza T. Lopúchová.


V máji tohto roka vchádza do platnosti spomínaná druhá vlna sociálneho balíčka, ktorá bude predstavovať podľa pekárov ďalší rast mzdových nákladov, kedy mzdy prekročia hranicu 40 % celkových nákladov na výrobu. Zároveň sa diskutuje aj o skrátení povinných nadčasov, ktoré má zamestnávateľ právo počas roka nariadiť zamestnancom. Spomínané skrátenie povinných nadčasov zo 150 na 100 hodín ročne a za vyššie príplatky opäť pekárom rapídne zvýšia náklady, nakoľko firmy budú musieť prijímať nových zamestnancov, ktorých však podľa T. Lopúchovej nebudú mať z čoho zaplatiť.

 

„Tieto skutočnosti sa musia odraziť na odbytových cenách a nakoľko predpokladáme, že predajcovia si budú chcieť zachovať svoje marže, ceny chleba a pečiva budú musieť ísť nahor,“ dodala T. Lopúchová.


Pekári sa to budú snažiť vyriešiť aj návrhom na legislatívne zmeny. „Slovenský zväz pekárov pripravil návrh zmeny Zákonníka práce a ostatných súvisiacich predpisov, ktorej obsahom je zmiernenie negatívnych dopadov, tzv. sociálneho balíčka, vo forme oslobodenia príplatkov od daní a odvodov v limitovanej výške. Tento návrh už bol predložený Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a veríme, že sa ním vláda SR bude čo najskôr zaoberať“, uzavrela T. Lopúchová.


Zdroj: Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov, redakcia

Video

Víťazom Visa Slovak Top Shop 2023 je čokoládovňa Lyra

Retail Podcast

Tomáš Török, BizBuilders: Čo musí urobiť online obchodník pre svoj rast?
Otvoriť na novej karte

RETAIL SLOVNÍK

retail slovnik bannerLexikón najpoužívanejších odborných pojmov a skratiek v oblasti retailu

PARTNERSKÉ MÉDIÁ

 

Retail News CZ

 

Packaging Herald

banner KW

 

www.zahradnymagazin.sk