KL SNC Banner top 1000x102px

KL SNC Banner side 450x1017px 004

KL SNC Banner side 450x1017px 004

Desaťtisíce zaevidovaných pokladničných dokladov

Od spustenia projektu eKasa, od 1.apríla, prijala finančná správa viac ako 130 000 pokladničných dokladov. O pridelenie kódu eKasa klient by mali postupne žiadať aj podnikatelia, ktorí sa budú pripájať k systému až od júla.

Pokladnicu si potom do 1. júla zinicializujú kedykoľvek podľa vlastného uváženia a bez zbytočnej časovej tiesne.
Systém eKasa, aktualizácia webovej aplikácie virtuálnej registračnej pokladnice (VRP) a aktualizácia mobilnej aplikácie VRP pre Android a iOS boli začiatkom apríla úspešne nasadené do produkcie. V systéme eKasa prijala finančná správa zatiaľ cca 132 000 dokladov. Podnikatelia v systéme eKasa evidujú aktuálne tržby najmä prostredníctvom VRP, približne stovka pokladničných dokladov bola vytvorená prostredníctvom online registračných pokladníc (ORP).


Každá ORP musí mať svoj kód. Žiadosť o jeho pridelenie je možné od polovice marca posielať na finančnú správu. Finančná správa odporúča podať žiadosť o pridelenie kódu pokladnice eKasa klient čo najskôr aj podnikateľom, ktorí začnú evidovať tržbu online až po 1.júli. Svoje pokladnice si môžu následne zinicializovať kedykoľvek a nebudú musieť čakať na pridelenie kódu až tesne pred dátumom pripojenia. Doteraz požiadalo o pridelenie kódu pokladnice eKasa klient cca 2 100 podnikateľov, ktorí budú využívať ORP a takmer 1 300, ktorí chcú využívať bezplatnú aplikáciu finančnej správy VRP.


Kompletný postup prechodu na eKasu sprevádzaný grafickými ukážkami nájdu všetci podnikatelia priamo na portáli finančnej správy v časti eKasa – podnikatelia.


Od 1.apríla je online pripojenie pokladníc na finančnú správu povinné iba pre podnikateľov, ktorým kedykoľvek od tohto dátumu prvý raz vznikne povinnosť evidovať tržbu. Pre všetkých ostatných podnikateľov (tých, ktorí evidovali tržbu aj pred 1.aprílom) je online napojenie na finančnú správu do 1. júla 2019 dobrovoľné.


Od schválenia návrhu zákona na začiatku decembra sú zástupcovia finančnej správy v intenzívnej komunikácii nielen s výrobcami pokladničných riešení, ale taktiež aj s veľkými používateľmi ERP (veľkými reťazcami), s ktorými koordinujú plánovanie termínov pripojenia. Aktuálne je na trhu 16 certifikovaných dodávateľov pokladničných riešení pre eKasu.


Zdroj: Finančná správa SR

Video

Víťazom Visa Slovak Top Shop 2023 je čokoládovňa Lyra

Retail Podcast

Tomáš Török, BizBuilders: Čo musí urobiť online obchodník pre svoj rast?
Otvoriť na novej karte

RETAIL SLOVNÍK

retail slovnik bannerLexikón najpoužívanejších odborných pojmov a skratiek v oblasti retailu

PARTNERSKÉ MÉDIÁ

 

Retail News CZ

 

Packaging Herald

banner KW

 

www.zahradnymagazin.sk