kaufland

kaufland hokejova kniha banner l

kaufland hokejova kniha banner r

Pekári: Oceňujeme nové znenie zákona o neférových praktikách

Zákon o neprimeraných obchodných podmienkach má novú podobu. Jeho prísnejšie znenie z dielne Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, ktorého účinnosť nadobudne 1. apríla 2019, vítajú slovenskí pekári.


Tí sa zhodujú sa v názore, že je to prvý vážny krok, ktorý môže dopomôcť k záchrane pekárskeho odvetvia, ktoré patrí k jedným z najstarších remesiel na Slovensku. „Slovenskí pekári už dlhšie volali po sprísnení zákona o neprimeraných obchodných podmienkach. Jeho aktuálnu podobu veľmi oceňujeme, keďže pekári dlhodobo v obchodných vzťahoch zastávajú pozíciu slabšieho a často sú prinútení súhlasiť s takými podmienkami, ktoré si určujú odberatelia so silným postavením na trhu, čo deformuje férové podnikateľské prostredie,“ uviedla Tatiana Lopúchová, predsedkyňa Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov.


Práve férové podnikateľské prostredie je podľa pekárov základom každej dobre fungujúcej ekonomiky. Aj preto pozitívne vnímajú viaceré body zákona, ako je skrátenie splatnosti faktúr na 15 dní, eliminácia skrytých poplatkov, ktoré pekárom často znižovali zisk, no v aktualizovanom znení vítajú napríklad nariadenie, že marketingové letáky predajcov budú musieť obsahovať minimálne 50-percentný podiel slovenských výrobkov, sprísnenie kontrol predajcov, ako aj fakt, že odberateľ bude môcť požadovať zníženie kúpnej ceny od dodávateľa len v prípade, ak sa tovar skutočne predá spotrebiteľom v akciovej cene. „Najpozitívnejšie však hodnotíme zákaz predaja pod ekonomicky oprávnené náklady, a teda, že odberateľ nebude môcť žiadať predaj výrobkov pod výrobné náklady dodávateľa, čo je dlhodobo bežnou praktikou v obchodných vzťahoch,“ spresnila T. Lopúchová.


Ekonomicky oprávnené náklady boli naposledy vyčíslené v roku 2014 Výskumným ústavom ekonomiky poľnohospodárstva a potravinárstva. Ich aktualizácia na rok 2019, ktorá je naplánovaná v najbližších týždňoch, ukáže, za aké ceny sú pekárne v súčasnosti v priemere schopné vyrábať základné pekárenské výrobky. „Očakávame, že ekonomicky oprávnené náklady sa výraznejšie zmenia. Od doby ich posledného vyčíslenia do cien vstúpili viaceré faktory, ktoré výrobné náklady navýšili, ako je napríklad každoročný rast minimálnej mzdy, prijatie sociálneho balíčka či rast cien surovín,“ priblížila T. Lopúchová.


Zdroj: Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov

facebook-ikonagoogle-plus-ikonatwiter-ikonayoutube-ikona



Video

Software na riadenie zásob naprieč celým dodávateľským reťazcom

Podcast

Ako najlepšie zužitkovať obmedzenie maloobchodných a distribučných spoločností?
zuzitkovat obmedzenie maloobchodnych spolocnosti retailmagazin podcast


PARTNERSKÉ MÉDIÁ

 

Retail News CZ

 

Packaging Herald

Fashion Retail