KL SNC Banner top 1000x102px

KL SNC Banner side 450x1017px 004

KL SNC Banner side 450x1017px 004

Spory medzi firmami môžu vzniknúť aj kvôli vianočným balíkom

Podpísať s obchodnými partnermi zmluvu, je väčšinou len polovica úspechu. Nemenej dôležité je, aby sa riadili jej pravidlami a za prevzaté tovary či služby riadne zaplatili.


Až 18 percent všetkých platieb prichádza firmám neskoro a 3 percentá vôbec (na Slovensku sú to dokonca 4 percentá). Zistila to spoločnosť EOS KSI z odpovedí 3400 odborníkov zo 17 európskych krajín. Dlžoby môžu vznikať kedykoľvek a pri dodávke akýchkoľvek tovarov – napríklad aj vianočných balíkov.


Otázka z praxe:


Naša spoločnosť pravidelne na konci roka ponúka špeciálne darčekové balíky pre firmy, ktoré sa chcú odvďačiť svojim zákazníkom a poslať im vianočné prekvapenie. Balíky vieme vyskladať z rôznych produktov a vyhovieť tak aj najnáročnejším požiadavkám. Vlani si naše produkty objednala pomerne známa spoločnosť, chcela vyše 200 balíkov. Spísali sme zmluvu, prijali od nich zálohu, tovar dodali. Zvyšné peniaze nám však nedorazili a doteraz sa nám ich nepodarilo získať. Pre nás je to veľká čiastka. Ako takýmto situáciám predchádzať? L.V., Bratislava


Odpoveď odborníka:


Najprv sa vyjadrím k aktuálnej situácii – ak máte riadne podpísanú zmluvu s dlžníkom, určite sa nevzdávajte a svoje peniaze sa snažte získať späť. Ubehol síce rok, no vaša pohľadávka stále nie je premlčaná a máte vysokú šancu na jej uhradenie. Ak ste sa už dlžníka snažili kontaktovať telefonicky, mailom, osobne, vyskúšali ste mu vyjsť v ústrety, ponúknuť mu splátky, a podobne, obráťte sa na právnika. Zhodnotí vašu situáciu a ponúkne vám ďalšie možnosti.
Do budúcnosti by ste však mali zvážiť služby externej spoločnosti, ktorá by manažovala všetky vaše pohľadávky a pomáhala vám vyhnúť sa takýmto problémom. Inkasné spoločnosti napríklad vedú rozsiahle databázy o firmách, vedia odhadnúť riziko, ktoré sa s nimi spája a vopred upozorniť na spoločnosti, ktoré majú ťažkosti s platobnou schopnosťou a nemusia byť schopné plniť svoje záväzky.


Ak sa napriek týmto opatreniam stane, že firma natrafí na neseriózneho partnera, inkasná spoločnosť všetky pohľadávky sleduje, dlžníkom sa pripomína, používa najmodernejšie metódy na čo najúspešnejšie vybavenie problémových pohľadávok. Je veľmi dobrým partnerom pre všetkých, ktorí sa nevedia svojim pohľadávkam dostatočne venovať a aj kvôli tomu následne prichádzajú o peniaze.

 

peter hettes

Peter Hetteš

EOS KSI Slovensko

 

 

 

 

Zdroj: EOS KSI Slovensko

Video

Víťazom Visa Slovak Top Shop 2023 je čokoládovňa Lyra

Retail Podcast

Tomáš Török, BizBuilders: Čo musí urobiť online obchodník pre svoj rast?
Otvoriť na novej karte

RETAIL SLOVNÍK

retail slovnik bannerLexikón najpoužívanejších odborných pojmov a skratiek v oblasti retailu

PARTNERSKÉ MÉDIÁ

 

Retail News CZ

 

Packaging Herald

banner KW

 

www.zahradnymagazin.sk