KL SNC Banner top 1000x102px

KL SNC Banner side 450x1017px 004

KL SNC Banner side 450x1017px 004

Čínske obchody prichytené najmä pri podvodoch s pokladnicami

Finančná správa kontrolovala vo viacerých slovenských mestách predajne s čínskym tovarom. Cieľom bolo odhalenie podvodov pri krátení daní. Kriminalistom z Kriminálneho úradu finančnej správy pri tom pomohli dáta z kontrolných výkazov k DPH.


Za väčšinu únikov môžu podľa predbežných výsledkov podvody s elektronickými registračnými pokladnicami. Výsledkom doterajších kontrolných akcií je identifikovaný únik na dani z pridanej hodnoty (DPH) vo výške viac ako 1 mil. €.


Kriminalisti z KÚFS zasahovali počas októbra vo viacerých mestách po východnom a západnom Slovensku (napríklad Bratislava, Košice, Hlohovec, Galanta). Zásahy nasledovali po viacmesačnom monitorovaní ekonomického správania sa vybraných obchodníkov s čínskym tovarom. KÚFS totiž pri niektorých obchodníkoch identifikoval výrazné nezrovnalosti v podávaných kontrolných výkazoch k DPH. Predajcovia tovarov aj napriek miliónovým obratom vykazovali minimálne vlastné daňové povinnosti. Za predané tovary neplatili dane, pretože si svoje daňové povinnosti umelo znižovali rôznymi nepovolenými transakciami.


Počas akcií zistili viacero porušení. Obchodníci sú podozriví z toho, že na krátenie daní mali využívať rôzne nelegálne praktiky – faktúry získané od svojich dodávateľov, ktorými však boli nekontaktné osoby, pokladničné doklady vydané cez ERP od takých dodávateľov, ktorí takúto výšku obratu v nimi podaných daňových priznaniach ani nevykázali, ale aj od dodávateľov, ktorí v čase dodania tovaru ani neexistovali a zároveň evidencia použitej ERP bola u správcu dane zrušená, či prijímanie fiktívnych pokladničných dokladov od rôznych dodávateľov.


Problémom bola aj účelová zmena vlastníkov a konateľov viacerých kamenných predajní za účelom výmeny fiškálnej pamäte pri zmene vlastníka prevádzky. Fiškálna pamäť musí mať aj pri zmene majiteľa prevádzky dostatočnú kapacitu na zápis a uchovanie údajov z denných uzávierok minimálne za obdobie piatich rokov, pričom údaje v nej uložené musia byť dostupné do uplynutia lehoty na zánik práva vyrubiť daň alebo rozdiel dane. V prípade niektorých kontrolovaných predajní však došlo k vážnemu porušeniu zákona o ERP. Podnikatelia totiž po výmene vlastníka/konateľa neuchovali pôvodnú fiškálnu pamäť a účtovné doklady, podľa ich vlastných výpovedí, jednoducho zahodili.


Kriminalisti z KÚFS pri akciách zameraných na obchody s čínskym tovarom identifikovali zatiaľ škodu na DPH vo výške 1 041 600 €. Takéto kontrolné akcie naďalej pokračujú.


Zdroj: Finančná správa SR

Video

Víťazom Visa Slovak Top Shop 2023 je čokoládovňa Lyra

Retail Podcast

Tomáš Török, BizBuilders: Čo musí urobiť online obchodník pre svoj rast?
Otvoriť na novej karte

RETAIL SLOVNÍK

retail slovnik bannerLexikón najpoužívanejších odborných pojmov a skratiek v oblasti retailu

PARTNERSKÉ MÉDIÁ

 

Retail News CZ

 

Packaging Herald

banner KW

 

www.zahradnymagazin.sk