KL SNC Banner top 1000x102px

KL SNC Banner side 450x1017px 004

KL SNC Banner side 450x1017px 004

Agrorezort pripravuje komplexný súbor opatrení na podporu farmárov a potravinárov

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) pripravuje komplexný súbor systémových opatrení na podporu poľnohospodárov a potravinárov.


„Na zvýšenie konkurencieschopnosti našich slovenských poľnohospodárov a potravinárov pripravujeme súbor systémových opatrení. Chceme, aby mali slovenskí spotrebitelia možnosť zakúpiť si na pultoch kvalitné a čerstvé potraviny od slovenských výrobcov a nie kvalitou a čerstvosťou absentujúce dovozy cez pol sveta,“ povedala Gabriela Matečná, podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (SNS).


Agrorezort spolupracuje na príprave systémových opatrení s profesijnými združeniami a organizáciami v sektore. S Ministerstvom financií zasa diskutuje o možnostiach finančného krytia. MPRV SR pripravuje podporu predovšetkým špeciálnej a rastlinnej výrobe. Ide o odvetvia, ktoré sú značne náročné na prácnosť a financie. Snahou rezortu pôdohospodárstva je aj cez systém vnútroštátnej podpory zabezpečiť pre spotrebiteľa dostupné čerstvé mäso, mliečne výrobky, ovocie a zeleninu zo slovenských chovov a polí. Pri domácich potravinách je totiž ľahšia vystopovateľnosť, štát je ich schopný účinnejšie chrániť cez svoj systém veterinárnych a potravinových kontrol. Skrátenie prepravnej vzdialenosti najmä pri dodávkach potravín má zasa pozitívny vplyv na životné prostredie.


MPRV SR taktiež pripravuje systémové riešenie negatívnych dopadov klimatických zmien, ktoré najmä v poslednom období ovplyvňujú farmárov a poľnohospodársku prvovýrobu. Pôjde o pomoc pri zvládnutí napríklad sucha, mrazov, povodní, či požiarov z tepla. Agrorezort plánuje aj podporu propagácie potravín, ich výživových benefitov, unikátnych regionálnych výrobných postupov a receptúr. Vzdelávanie spotrebiteľa a výchova k patriotizmu totiž patria ku kľúčovým nástrojom podpory odbytu domácich potravín a regionálnych špecialít.


V neposlednom rade ministerstvo zintenzívni inšpekčnú činnosť a finančne zabezpečí kontroly najmä pokútnych výrobcov, predajcov a skladovateľov fejkového tovaru, rizikového ambulantného predaja a internetovej ponuky potravín v snahe dôkladne a dôrazne chrániť zdravie slovenského spotrebiteľa.


Zdroj: Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, redakcia

Video

Víťazom Visa Slovak Top Shop 2023 je čokoládovňa Lyra

Retail Podcast

Tomáš Török, BizBuilders: Čo musí urobiť online obchodník pre svoj rast?
Otvoriť na novej karte

RETAIL SLOVNÍK

retail slovnik bannerLexikón najpoužívanejších odborných pojmov a skratiek v oblasti retailu

PARTNERSKÉ MÉDIÁ

 

Retail News CZ

 

Packaging Herald

banner KW

 

www.zahradnymagazin.sk