KL SNC Banner top 1000x102px

KL SNC Banner side 450x1017px 004

KL SNC Banner side 450x1017px 004

Rekordné jarné predaje pív, pomohlo výrazné teplo

Súčasné chladné počasie nič nemení na tom, že jar prepísala pivné rekordy. Jej neobvyklé teplé a slnečné dni, ktoré si Slováci užívajú s malými prestávkami od polovice tohto apríla, výrazne pomohli predaju piva.


Hlavná pivárska sezóna vďaka počasiu začala o šesť týždňov skôr, než je zvykom a Plzeňský Prazdroj Slovensko ohlásil jeden historický rekord. „Počas prvého májového víkendu sme dosiahli absolútny rekord v predaji pív," hovorí obchodný riaditeľ Plzeňského Prazdroja Slovensko Martin Grygařík.


„V apríli vzrástol veľkými skokmi predaj pív v pivniciach a reštauráciách, a to najmä vďaka tomu, že prevádzkari rýchlo zareagovali na teplé počasie a otvorili záhradky a terasy. V obchodoch sa potom začali predaje zvyšovať so zhruba štrnásťdenným oneskorením, pretože ľudia najprv dopili svoje domáce zásoby," hovorí obchodný riaditeľ Plzeňského Prazdroja Slovensko Martin Grygařík.


Po ďalšom oteplení na začiatku mája sa potom predaje vyšplhali na absolútne maximá. „Denný predaj počas predĺženého prvomájového víkendu atakoval hranicu 12-tisíc hektolitrov. Tým sme prekonali doterajšie maximá o viac ako desatinu. Predajné rekordy v predchádzajúcich rokoch pritom padali oveľa neskôr, a to v období vrcholného leta," uvádza M. Grygařík. Záujem milovníkov pív pritom neutíchol ani po prvomájových dňoch a vo výraznom nadpriemere sa predaje pohybovali po celý máj.


Na zmeny počasia reaguje spotreba jednotlivých typov pív rôzne. Najmenej výkyvov a najviac verných konzumentov majú tradične ležiaky, najmä prémiový Pilsner Urquell. Pri denných teplotách okolo dvadsaťpäť stupňov ide najrýchlejšie hore spotreba najmä čapovanej desiatky. V tropických horúčavách sa potom niekoľkonásobne dvíha dopyt po nealkoholickom Birelli, a to ako po jeho základnej verzii, tak aj po ochutených variantoch. Podobne sa v horúčavách darí aj ciderom.


Rast predaja v letnej sezóne je ťahaný najviac čapovaným pivom, v tých najteplejších dňoch potom až o štvrtinu rastie aj záujem o plechovky, ktoré sú veľmi skladné a obľúbené pri cestách na chaty, dovolenku alebo aj na popoludňajší piknik či podvečernú grilovačku.


Zdroj: Plzeňský Prazdroj Slovensko

Video

Víťazom Visa Slovak Top Shop 2023 je čokoládovňa Lyra

Retail Podcast

Tomáš Török, BizBuilders: Čo musí urobiť online obchodník pre svoj rast?
Otvoriť na novej karte

RETAIL SLOVNÍK

retail slovnik bannerLexikón najpoužívanejších odborných pojmov a skratiek v oblasti retailu

PARTNERSKÉ MÉDIÁ

 

Retail News CZ

 

Packaging Herald

banner KW

 

www.zahradnymagazin.sk