volba spotrebitela 450x1017 left

Ako dopadli kontroly potravín nakupovaných v predvianočnom období?

Potravinoví inšpektori zrealizovali 43 tisíc celoslovenských kontrol potravín. Tie sa uskutočnili na všetkých stupňoch reťazca a zamerané boli na potraviny, ktoré sa konzumujú počas Vianoc a nového roku. Zistenia odhalili viacero závažností.


„Počas celého roka sme čelili rôznym potravinovým škandálom, či už to bolo pokazené mäso z Brazílie, oleje s toxickými látkami z Ukrajiny alebo holandské vajcia nakazené pesticídom fipronil. No práve vďaka okamžitému zásahu našich potravinových inšpektorov sme boli vôbec prvou krajinou Európskej únie, ktorá na problematiku poukázala,“ uviedla Gabriela Matečná, podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. „Aj tieto kauzy sú jasným dôkazom, že nie vždy sa oplatí preferovať dovezené lacnejšie výrobky. Nebojte sa naďalej sa pýtať na zloženie, čítať etikety, aby ste mali na svojom vianočnom stole čo najčerstvejšie potraviny,“ vyzvala spotrebiteľov vicepremiérka.

 

Inšpektori kontrolovali všetky stupne potravinového reťazca od primárnych producentov, až po výrobcov predávajúcich hlavne v maloobchode. „Navštívili sme prvovýrobcov, baliarne, distribútorov, dopravcov, dovozcov, veľké obchodné sklady, hyper a supermarkety, malé a stredné predajne či výrobcov predávajúcich vo vlastnej predajni. Nevynechali sme ani trhoviská, stánkové predaje či bitúnky,“ povedal Jozef Bíreš, ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS SR).


Potravinová kobra zrealizovala v sledovanom období do 31. 10. 2017 zatiaľ 43 439 kontrol. Nedostatky našla v 3 775 prípadoch, čo predstavuje 8,7 % pochybení.


Inšpektori udelili 1 943 blokových pokút v celkovej hodnote 47 046 €. „Medzi zistené nedostatky patril napríklad predaj potravín po uplynutí DMT, predaj klobásy a salámy bez dokladu o pôvode, ako problematické sa podobne ako vlani ukázalo ovocie a zelenina. Väčšinou išlo o problémy s čerstvosťou, napríklad balené čerstvé komodity boli plesnivé, a teda nevhodné na ľudskú spotrebu, pri hlive ustricovej neboli dodržané podmienky skladovania výrobku. Namiesto teploty 0-6 °C, bol uchovávaný na regáli pri ovocí a zelenine pri teplote prostredia 19,4 °C. Medzi najčastejšie porušované ovocie a zelenina patria už snáď tradične jablká, banány, paradajky, papriky,“ uvádza J. Bíreš.


Najviac kontrol zrealizovali inšpektori v menších (10 812) a stredne veľkých predajniach (11 962), u výrobcov a baliarňach (6 376) a v hypermarketoch (5 999). Cielené kontroly prebiehali v pracovnom čase aj mimo pracovnej doby. Z celkového počtu 12 769 kontrolovaných prevádzok (objektov) boli nedostatky zistené v 2 646 prevádzkach, čo predstavuje porušenosť 20,7 %.


Kontrolóri sa zamerali aj na importované suroviny a potraviny rastlinného pôvodu z tretích krajín a krajín mimo EÚ (napríklad výživové doplnky, rafinované oleje, citrusy, nealko nápoje, káva, arašidy). Počas 2 505 úradných kontrol preverili 3 309 zásielok. Z 309 odobratých vzoriek nevyhovelo 12 (kokosové mlieko z Vietnamu, kakaová nátierka s lieskovcami zo Srbska, nelúpané arašidy z Číny, paradajková pasta z Iránu, sušienky polomáčané v kakaovej poleve s posypom škorice).


Medzi ďalšie potraviny, u ktorých našli inšpektori pochybenia, patria orechy. „Vo vlašských sa nachádzal nadlimitný počet škrupín, nefunkčný obal pri arašidoch bol prelepený lepiacou páskou,“ uvádza J. Bíreš. Prekročené množstvo chemických látok našli inšpektori vo včelom mede kvetovom, podobne ako vlani neuvádzali niektorí výrobcovia čokolády a čokoládových figúrok množstvo kakaovej sušiny alebo produkt predávali po dátume exspirácie. V ananásových rezoch sa našla prítomnosť syntetických farbív, v údenom bôčiku došlo k prekročeniu najvyššieho prípustného množstva uhlovodíka benzopyrén, v konzerve tresčej pečeni sa zasa vyskytovali mŕtve škrkavky, u domácej bravčovej masti namerali kontrolóri prekročený limit kyseliny olejov.


„Celkovo inšpektori odobrali 13 335 vzoriek, všetky boli analyzované v akreditovaných laboratóriách ŠVPS. V kontrolách pokračujeme až do konca roka. Zavádzanie zákazníkov nebudeme v žiadnom prípade tolerovať, “ dodáva G. Matečná.

 

Zdroj: redakcia, Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR