KL SNC Banner top 1000x102px

KL SNC Banner side 450x1017px 004

KL SNC Banner side 450x1017px 004

Nový realitný líder Európy vlastní štyri obchodné centrá

Ide o Aupark Košice, Aupark Žilina, Korzo Shopping Centrum a Aupark Piešťany. Novozaložená spoločnosť NEPI Rockcastle na Slovensku, ktorá vznikla fúziou vlastní a prevádzkuje okrem toho aj jednu administratívnu budovu.


Fúzia spoločnosti New Europe Property Investments Plc (NEPI) a spoločnosti Rockcastle Global Real Estate Company Limited (Rockcastle) prebehla úspešne a platnosť nadobudla 11. júla 2017.


Novovzniknutý holding NEPI Rockcastle Plc (NEPI Rockcastle) prevzal obchody oboch spoločností čím sa stal najvýznamnejším subjektom v oblasti maloobchodných nehnuteľností v strednej a východnej Európe, a podľa hodnotenia trhovej kapitalizácie patrí medzi top 10 realitných spoločností v kontinentálnej Európe.


Fúzia bola schválená akcionármi oboch spoločností. Tí vyhodnotili zlúčenie spoločností ako prínos, a zároveň príležitosť pre efektívnejšie dosiahnutie strategických cieľov týkajúcich sa rastu a diverzifikácie.


V rámci svojho zlúčenia obe spoločnosti ukončili svoju obchodnú činnosť na príslušných burzových trhoch. Konkrétne ide o JSE a Bucharest Stock Exchange, kde bola aktívna spoločnosť NEPI a o JSE a Stock Exchange of Mauritius, kde obchodovala spoločnosť Rockcastle. Od 12. júla 2017 spoločnosť NEPI Rockcastle začala svoju obchodnú činnosť na burzových trhoch JSE a Euronext Amsterdam pod novým kódom NRP s počiatočnou trhovou kapitalizáciou v hodnote 6,1 mld. EUR.


Spoločnosť sa zameriava na dominantné maloobchodné nehnuteľnosti na vysoko rastúcich trhoch strednej a východnej Európy, zatiaľ čo najvýznamnejšie postavenie má v Rumunsku (najväčší vlastník maloobchodných nehnuteľností), Poľsku (štvrtý najväčší), Slovensku (druhý najväčší), no zásadné postavenie má aj na trhoch v Chorvátsku, Českej republike a v Srbsku. Spoločnosť NEPI Rockcastle vlastní a spravuje 51 stálych aktív, situovaných najmä v šiestich krajinách strednej a východnej Európy s celkovou hodnotou približne 4 mld. EUR, a 6 ďalších aktív, ktoré sú vo fáze prípravy.


NEPI Rockcastle disponuje taktiež širokým portfóliom vysoko likvidných kótovaných cenných papierov významných realitných spoločností, ktoré majú dominantnú pozíciu na svojich trhoch a medzi svojimi konkurentmi pôsobiacimi v USA, Spojenom kráľovstve Veľkej Británie a Severného Írska a v kontinentálnej Európe, s hodnotou viac ako 1 mld. EUR. Toto portfólio by sa malo v budúcnosti využiť ako prostriedok na zjednodušenie prechodu od kótovaných investícií k priamemu majetku, teda ako forma nových strategických priamych akvizícií.


Integrácia riadenia a infraštruktúry spoločností NEPI a Rockcastle rozšíri operačnú platformu spoločnosti NEPI Rockcastle prostredníctvom krížového predaja, rozsiahleho marketingu a správy aktív vo väčšom rozsahu, vďaka širšej základni maloobchodníkov a poskytovateľov služieb.


Manažment spoločnosti sa bude prirodzene priraďovať ku geografickým líniám, odrážajúc doplnkové umiestnenia portfólií každej spoločnosti, a tiež poskytovať celý rad internalizovaných služieb vykonávaných tímom, ktorý sa skladá z viac ako 350 expertov s odbornými znalosťami v oblasti nehnuteľností a správy nehnuteľností, vývoja a projektového riadenia, financií, investícií, lízingu a marketingu.


Výkonní riaditelia, ktorí budú zastávať spoločnú funkciu, Alex Morar a Spiro Noussis, budú spolupracovať na integrácii spoločných manažérskych tímov, aby tak implementovali stratégiu spoločnosti. Alex Morar sa bude zameriavať predovšetkým na krajiny, ktoré predtým patrili pod spoločnosť NEPI (konkrétne Rumunsko, Slovensko, Chorvátsko a Srbsko) a Spiro Noussis na krajiny, ktoré boli kryté spoločnosťou Rockcastle (konkrétne Poľsko a Česká republika).
V nadväznosti na realizáciu fúzie, spoločnosť S&P priradila spoločnosti NEPI Rockcastle kreditný rating BBB (o jeden stupeň vyšší ako bol rating spoločnosti NEPI) so stabilným výhľadom a v súlade s predbežným ratingom prideleným 2. júna 2017. Okrem toho zvýšili rating na dlhopis vydaný spoločnosťou NE Property Cooperatief U.A., za ktorý teraz ručí spoločnosť NEPI Rockcastle do výšky "BBB" od "BBB-".


Zdroj: redakcia

Video

Víťazom Visa Slovak Top Shop 2023 je čokoládovňa Lyra

Retail Podcast

Tomáš Török, BizBuilders: Čo musí urobiť online obchodník pre svoj rast?
Otvoriť na novej karte

RETAIL SLOVNÍK

retail slovnik bannerLexikón najpoužívanejších odborných pojmov a skratiek v oblasti retailu

PARTNERSKÉ MÉDIÁ

 

Retail News CZ

 

Packaging Herald

banner KW

 

www.zahradnymagazin.sk