KL SNC Banner top 1000x102px

KL SNC Banner side 450x1017px 004

KL SNC Banner side 450x1017px 004

Onedlho začne platiť e-diaľničná známka

Ešte niekoľko dní zostáva do začiatku platnosti nových elektronických diaľničných známok. Tie v budúcom roku úplne nahradia súčasné samolepiace.


„Cena nových elektronických známok sa pre rok 2016 oproti tohtoročnej cene nemení. Mení sa však spôsob ich obstarania a kontrola uhradenia. Cena známky je síce rovnaká aj pre firmy, ktoré si obstarávajú autá cez operatívny lízing, no tie šetria čas a tým aj financie pri ich obstaraní a zaregistrovaní. Najmä ak majú početnejší vozidlový park, kde sa registrácia robí hromadne," hovorí Lucia Čišková, obchodná riaditeľka Business Lease Slovakia. Spoločnosť je komplexným poskytovateľom starostlivosti a mobility a na operatívny lízing obstaráva firmám viac ako 4000 vozidiel.

 

Od januára 2016 už vozidlá, ktoré využívajú diaľnice na Slovensku, nebudú musieť mať na prednom skle viditeľné označenie o uhradení diaľničnej známky. Nalepovacia známka sa totiž v budúcom roku už nebude predávať a jej platnosť sa skončí dňom vyznačenej platnosti. Nová elektronická diaľničná známka bude fungovať ako virtuálne známka. Jej cena sa bude odvíjať od doby platnosti. Ročné napríklad budú stáť 50 €, mesačné 14 € a desaťdňové 10 €. „Pomocou registrácie ŠPZ do systému bude kamerový systém nainštalovaný na diaľniciach následne overovať platnosť diaľničnej známky na vozidle," vysvetľuje L. Čišková. Ak na spoplatnenom úseku kamera zachytí vozidlo bez platnej e-známky, Národná diaľničná spoločnosť zašle majiteľovi vozidla pokutu na základe objektívnej zodpovednosti.

 

Novú elektronickú diaľničnú známku je možné obstarať buď samostatne, a to cez internet na www.eznamka.sk, na čerpacích staniciach či samoobslužných automatoch na hraniciach, alebo v prípade firemných áut využívajúcich operatívny lízing či správu vozidlového parku to urobí lízingová spoločnosť. „Ak má firma diaľničnú známku zahrnutú v mesačnej platbe za vozidlo, ktoré užíva, potom vozidlo automaticky zaregistrujeme. Tie firmy, ktoré ju v platbe zahrnutú nemajú, tiež môžu požiadať o zabezpečenie elektronickej známky. Výhodou je ušetrený čas, najmä ak má firma početnejší vozidlový park," uvádza L. Čišková. Pri obstaraní e-známky cez internet sa vypĺňa evidenčné číslo vozidla, krajina jeho registrácie, e-mailová adresa a prípadne aj mobilné telefónne číslo, čo však nie je povinnosť. Názov firmy či meno potrebné uviesť nie je.

 

Zdroj: redakcia

Video

Víťazom Visa Slovak Top Shop 2023 je čokoládovňa Lyra

Retail Podcast

Tomáš Török, BizBuilders: Čo musí urobiť online obchodník pre svoj rast?
Otvoriť na novej karte

RETAIL SLOVNÍK

retail slovnik bannerLexikón najpoužívanejších odborných pojmov a skratiek v oblasti retailu

PARTNERSKÉ MÉDIÁ

 

Retail News CZ

 

Packaging Herald

banner KW

 

www.zahradnymagazin.sk